11 Ιουνίου 2019

Βρετανία: Η... κοκαΐνη του Γκόουβ «εκτοξεύει» τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία

Ιδιαίτερος τρόπος ψηφοφορίας

Εκτοξεύεται στην κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι ο Μπόρις Τζόνσον, το μεγάλο φαβορί για την ηγεσία των Συντηρητικών στη Βρετανία, ύστερα...


... από την παραδοχή του πολιτικού αντιπάλου του, υπουργού Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ότι στο παρελθόν είχε κάνει χρήση κοκαΐνης.

Ο εκκεντρικός Τζόνσον όχι απλά παραμένει αλλά και ενισχύεται τα τελευταία 24ωρα για να διεκδικήσει την αρχηγία των Συντηρητικών, όπως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος μετά την χθεσινή ανακοίνωση των δέκα υποψηφίων που διεκδικούν και επισήμως την... καρέκλα της Τερέζα Μέι.

Για τους Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται «ασταμάτητος» αφού ενισχύθηκε περισσότερο μετά την παραδοχή του Βρετανού υπουργού Μάικλ Γκόουβ ότι είχε κάνει χρήση κοκαΐνης, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». «Οι κακές γλώσσες λένε ότι η παραδοχή του Γκόουβ τον "γ...σε" παρέχοντας την δυνατότητα στον Μπόρις Τζόνσον να κονταροχτυπηθεί με τον νυν υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος θεωρείται μικρότερη απειλή για τον ξανθομάλλη πολιτικό», υποστηρίζει το επίμαχο δημοσίευμα.

Από τους συνολικά έξι Βρετανούς υποψηφίους για την ηγεσία των Τόρις που παραδέχτηκαν δημοσίως ότι είχαν κάνει χρήση ουσιών στο παρελθόν, αυτή που ευνόησε περισσότερο τον Τζόνσον ήταν η παραδοχή του Γκόουβ.

Την Πέμπτη ο πρώτος γύρος των ψηφοφοριών
Από την Πέμπτη, οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος θα ξεκινήσουν γύρους ψηφοφοριών, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων. Καθεμιά από τις ψηφοφορίες αυτές είναι μυστική και οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν δια πληρεξουσίου, σε περίπτωση που δεν μπορούν να ψηφίσουν οι ίδιοι.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε αίθουσα του κοινοβουλίου στην οποία θα τοποθετηθούν παραβάν. Το χρώμα των ψηφοδελτίων αποφασίζεται μια ημέρα πριν από την ψηφοφορία και θα είναι διαφορετικό για κάθε γύρο. Τα συμπληρωμένα ψηφοδέλτια θα τοποθετηθούν σε μεταλλική κάλπη.

Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Ιουνίου από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 14:00 (ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας). Όποιος υποψήφιος πάρει 16 ψήφους ή λιγότερες αποκλείεται. Αν όλοι οι υποψήφιοι έχουν περισσότερες από 16 ψήφους, αυτός με τις λιγότερες αποκλείεται.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου, από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί περίπου στις 20:00 (ώρα Ελλάδας). Όποιος υποψήφιος πάρει 32 ψήφους ή λιγότερες αποκλείεται. Αν όλοι οι υποψήφιοι έχουν περισσότερες από 32 ψήφους, αυτός με τις λιγότερες αποκλείεται.

Οι επόμενες ψηφοφορίες είναι προγραμματισμένες για τις 19 Ιουνίου από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) και στις 20 Ιουλίου από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 14:00 (ώρα Ελλάδας). Οι ψηφοφορίες συνεχίζονται μέχρι να μείνουν δύο υποψήφιοι, έτσι μπορεί να χρειαστούν κι άλλοι γύροι.

Η Επιτροπή 1922 θα φιλοξενήσει δύο γύρους ομιλιών των υποψηφίων στο κοινοβούλιο. Ο πρώτος θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουνίου, πριν από την πρώτη ψηφοφορία, και ο δεύτερος στις 17 Ιουνίου.