10 Ιουνίου 2019

Πληροφορίες ότι η συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού είχε επιτευχθεί εδώ και μήνες

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας, το Μεξικό θα αναπτύξει 6.000 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, προκειμένου να αναχαιτίσουν τα κύματα μεταναστών από την Κεντρική Αμερική...


... που επιχειρούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ παράνομα.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Μεξικό, «παγώνοντας» την επιβολή των δασμών κατά του Μεξικού που είχε ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, βασίστηκε σε μια συμφωνία, η οποία βρισκόταν ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες της New York Times.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το Μεξικό συμφώνησε να αναπτύξει τους εθνικούς του φρουρούς, στη διάρκεια μυστικών συνομιλιών με την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κίρστεν Νίλσεν, η οποία έμεινε στο πόστο της μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Οι δύο χώρες, την Παρασκευή, συμφώνησαν το Μεξικό να προχωρήσει στην ανάπτυξη των στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς σε όλη τη χώρα, βάζοντας σε προτεραιότητα τα νότια σύνορα. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, ανέστειλαν επ' αόριστον την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από το Μεξικό.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, οι κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Μεξικό οδήγησαν τελικά το Μεξικό στην απόφαση να αναπτύξει 6.000 στρατιώτες, αριθμός μεγαλύτερος από τις αρχικές του δεσμεύσεις.

Είναι πιθανό οι δύο χώρες να είχαν καταλήξει στα βασικά σημεία της συμφωνίας πριν από την αποχώρηση της Νίλσεν, αλλά η αμερικανική πλευρά να ήθελε μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων στα σύνορα. Το Μεξικό, βάσει της συμφωνίας, δεσμεύεται να λάβει μια σειρά από πρωτοφανή μέτρα, προκειμένου να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Μαρσέλο Έμπαρντ, σε ανάρτησή του στο Twitter επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν δασμούς σε βάρος του Μεξικού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει δασμούς 5% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό, αρχής γενομένης από τις 10 Ιουνίου, ενώ από τον Οκτώβριο θα μπορούσαν να αυξηθούν στο 25%. 

Εν τω μεταξύ, χθες και λίγες ώρες μετά τη συμφωνία, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, απέστειλε προειδοποιητικό μήνυμα στο Μεξικό, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα διατηρήσει την εξουσία που έχει να επιβάλει δασμούς σε βάρος του Μεξικού, εάν δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του.