8 Ιουνίου 2019

Πιέσεις των ΗΠΑ στη Γερμανία για παραμονή των στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία

Η Γερμανία συμμετέχει από το 2015 στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ISIS στη Συρία, συνδράμοντας τις συμμαχικές δυνάμεις με επιχειρήσεις αναγνώρισης και τροφοδοσίας.

Πιέσεις στη Γερμανία, προκειμένου να επεκτείνει...


... χρονικά τη στρατιωτική αποστολή που διατηρεί στη Συρία και το Ιράκ, φέρεται να ασκούν οι ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της ασφάλειας των αμερικανικών δυνάμεων στις δύο ασιατικές χώρες.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Spiegel», η Ουάσιγκτον έχει καλέσει το Βερολίνο να μην αναστείλει τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS, επιμένοντας ότι τα γερμανικά αναγνωριστικά «Tornado» είναι απολύτως αναγκαία.

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται εμπιστευτική επιστολή προς τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, ημερομηνίας Μαΐου. Σ' αυτήν τονίζεται ο ρόλος-κλειδί της Γερμανίας στην αποδυνάμωση του ISIS, αλλά και η ανάγκη περαιτέρω συμμετοχής των γερμανικών αεροσκαφών. «Για τη συνέχιση των επιχειρήσεων εναντίον των εξτρεμιστών στην περιοχή, είναι απαραίτητες οι στρατιωτικές ικανότητες όλων των εταίρων του συνασπισμού» επισημαίνεται, επιπλέον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση των γερμανικών δυνάμεων σε Συρία και Ιράκ, ξεκίνησε το 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2019. Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, Γερμανία και ΗΠΑ έχουν ήδη διεξαγάγει «μυστικές συνομιλίες», με το Βερολίνο να φέρεται να προετοιμάζεται, προκειμένου να λάβει μέρος στη διασφάλιση της «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία.

Πάντως, τυχόν περαιτέρω παραμονή των γερμανικών δυνάμεων στην περιοχή ενδεχομένως να προκαλέσει τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD αντιτίθεται σ' αυτό το σενάριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα της Δύσης, η οποία διατηρεί χερσαία στρατεύματα στη βόρεια Συρία, συνδράμοντας τις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στη μάχη εναντίον των εναπομεινάντων δυνάμεων του ISIS.