10 Ιουνίου 2019

Γερμανός ΥΠΕΞ: "Μόνη λύση για το Μεσανατολικό τα δύο κράτη"

Η Γερμανία επαναβεβαίωσε σήμερα στο Αμάν πως η λεγόμενη λύση των «δύο κρατών», ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, είναι η «μοναδική λύση» σε αυτή τη μακρόχρονη σύγκρουση, καθώς πλησιάζει η ανακοίνωση...


... ενός αμφιλεγόμενου αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου.

«Η παλαιστινιακή υπόθεση ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεών μας», δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. «Εξακολουθούμε να είμαστε σύμφωνοι ότι μια λύση δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων είναι η μοναδική λύση», συνέχισε ο Γερμανός ανώτατος διπλωμάτης.

Καμία ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί για την παρουσίαση του σχεδίου για την ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους το οποίο ετοιμάζεται και έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό από την Ουάσινγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προγραμματίζουν ωστόσο να παρουσιάσουν στα τέλη Ιουνίου στο Μπαχρέιν το οικονομικό σκέλος αυτής της πρωτοβουλίας.

Στα τέλη Μαΐου ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, που πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή για την προώθηση αυτού του σχεδίου, συνάντησε τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας.

Υποσχόμενος νέες ιδέες, ο Κούσνερ αρνείται να κάνει λόγο για λύση «δύο κρατών», η οποία βρίσκεται ωστόσο στο επίκεντρο της παγκόσμιας διπλωματίας εδώ και δεκαετίες.

Σε συνέντευξή του χθες Σάββατο στους New York Times, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, υποστήριξε πως το εβραϊκό κράτος έχει «το δικαίωμα να διατηρήσει ένα τμήμα, αλλά όχι ολόκληρη τη Δυτική Όχθη», μια παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέχει το Ισραήλ 50 και πλέον χρόνια.

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν το αμερικανικό σχέδιο καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει χάσει την αξιοπιστία της στα μάτια τους λόγω των εχθρικών και κατά βάθος φιλο-ισραηλινών, όπως λένε, μέτρων που έλαβε, όπως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ στα τέλη του 2017.

Ο Ιορδανός και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισαν εξάλλου τη σημασία της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (Unrwa), διευκρινίζοντας ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτή την υπηρεσία, η οποία απέρριψε πρόσφατα την αμερικανική έκκληση για διάλυσή της.

Το 2018 οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν την ετήσια οικονομική βοήθειά τους, ύψους 300 εκατομμυρίων, στην Unrwa, εκτιμώντας ότι έκλεισε τον κύκλο της, 70 χρόνια μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ιορδανία είναι ο θεματοφύλακας των ιερών μουσουλμανικών τόπων στην Ιερουσαλήμ και φιλοξενεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε έναν πληθυσμό 6,6 εκατομμυρίων.

Ο Μάας ανακοίνωσε επίσης τη χορήγηση ενός δανείου χωρίς όρους, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, από τη Γερμανία στην Ιορδανία, η οποία αντιμετωπίζει χρόνια οικονομικά προβλήματα.

Παλαιστίνη: Καταδικάζει τις δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ
Η παλαιστινιακή κυβέρνηση κατήγγειλε μια αμερικανική πολιτική η οποία καθοδηγείται από «ακραίους» που δεν διαθέτουν «πολιτική ωριμότητα», και καταδίκασε τις χθεσινές δηλώσεις του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον οποίο το εβραϊκό κράτος έχει το δικαίωμα να προσαρτήσει «ένα τμήμα» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες βράδυ, ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης Ιμπραχίμ Μελχέμ καταδίκασε τις δηλώσεις του Φρίντμαν, καταγγέλλοντας μια αμερικανική εξωτερική πολιτική που καθοδηγείται από «μια ομάδα ορισμένα μέλη της οποίας δεν έχουν την απαραίτητη πολιτική ωριμότητα και ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται ακραίοι».

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαέμπ Ερεκάτ, χαρακτήρισε από την πλευρά του τον Φρίντμαν «ακραίο πρεσβευτή των [ισραηλινών] εποίκων», στον λογαριασμό του στο Twitter, και πρόσθεσε: «το όραμά τους συνίσταται στην προσάρτηση μιας κατεχόμενης περιοχής, ένα έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Σε ποια αρχή στηρίζει την πεποίθησή του;» διερωτήθηκε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στη συνέντευξη του Φρίντμαν.

«Στο διεθνές δίκαιο που απαγορεύει την προσάρτηση μιας περιοχής με τη βία; Ή στην πραγματικότητα που επέβαλαν οι δυνάμεις κατοχής;» συνέχισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, όπου αναφέρει ότι μελετάται το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.