11 Ιουνίου 2019

Γερμανικός Τύπος: "Το Αιγαίο ξανά κύρια προσφυγική οδός"

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων Frontex Φαμπρίς Λεζερί διαπιστώνει ότι παρά τη γενικότερη βελτίωση στο μέτωπο του μεταναστευτικού το τελευταίο διάστημα...


... «στην ΕΕ καταγράφηκαν από τις αρχές του χρόνου περίπου 30.000 παράτυπες είσοδοι.

» Οι περισσότερες καταγράφηκαν στην Ελλάδα με ανθρώπους που προέρχονται από την Τουρκία, είτε από την ξηρά, είτε από την θάλασσα, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Frontex προσθέτοντας ότι το Αιγαίο έγινε και πάλι η βασική οδός για τους πρόσφυγες». 

O Φαμπρίς Λεζερί επιβεβαιώνει ότι «οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται πλέον από το Αφγανιστάν, μιας και η Τουρκία έχει κλείσει ερμητικά τα σύνορα προς τη γειτονική Συρία». Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της Frontex «περίπου οι μισοί από τους μετανάστες ζούσαν εδώ και μερικά χρόνια στο Ιράν ή την Τουρκία, όπου εργάζονταν χωρίς όμως να διαθέτουν άδεια παραμονής».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προσθέτει στη συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα ότι «το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα ασκεί πιέσεις στην ΕΕ για δεκαετίες». Για το λόγο αυτό θεωρεί ότι «οι χώρες-μέλη θα πρέπει να συνεργαστούν στενά με τις χώρες προέλευσης για να βελτιωθούν επί τόπου οι συνθήκες διαβίωσης. Οι πολιτικές αποφάσεις δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στη διασφάλιση των συνόρων», καταλήγει ο Φαμπρίς Λεζερί, επισημαίνοντας ότι «στην ΕΕ λείπουν σήμερα ακόμα 5.000 συνοριοφύλακες για την αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων».

Έκλεισε και τυπικά η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα
«Δύο εβδομάδες μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου, γράφει το Spiegel Online σε άρθρο με τίτλο "Η Ελλάδα εκλέγει νέα βουλή στις 7 Ιουλίου":

» Αιτιολογώντας το αίτημά του ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα εξέρχεται από βαθιά οικονομική κρίση και για το λόγο αυτό χρειάζεται σταθερότητα και όχι μια μακρά προεκλογική περίοδο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε το αίτημα για πρόωρες εκλογές στις 7 Ιουλίου».

H ελβετική Neue Zürcher Zeitung σημειώνει στην ιστοσελίδα της με τίτλο "Νωρίτερα από ότι αναμένονταν: Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στην Ελλάδα στις 7 Ιουλίου": «Όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν κυβερνητική αλλαγή στην χώρα. Οι σφυγμομετρήσεις τοποθετούν το προβάδισμα της Νέα Δημοκρατίας γύρω στο 10%.

» Το κακό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές οφείλεται μεταξύ άλλων στα αυστηρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι συντηρητικοί υπόσχονται τώρα οικονομική ανάπτυξη, μείωση φορολογίας και καταπολέμηση της ανεργίας».