26 Ιουνίου 2019

Βαλκανικό Ινστιτούτο: Η Αλβανία κράτος μαφιόζικο, ο Ράμα θα έχει την τύχη του Μιλόσεβιτς

Πριν από λίγες ημέρες, το Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών και Μέσης Ανατολής, πραγματοποίησε μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία, παρουσιάζεται ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ενεργεί όπως...


... ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς της Σερβίας, γράφει η αλβανική εφημερίδα ‘Shekulli’.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της κυβέρνησης Έντι Ράμα είναι ορατές δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Ζιγιάν Μπετσίροβιτς. Σε συνέντευξη στην ‘Shekulli’ ο Μπετσίροβιτς τονίζει τα προβλήματα που προέρχονται από την αποτυχημένη κυβέρνηση του νυν πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αλβανία με τη συμπεριφορά του πλήττει την περιοχή και ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχετικά με την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μπετσίροβιτς εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Οκτώβριο, η Αλβανία  δεν θα είναι σε θέση να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυστυχώς, η Αλβανία είναι σήμερα πριν από τον εμφύλιο πόλεμο. Η κατάσταση  είναι πολύ σοβαρή και η πολιτική ελίτ δεν έχει μάθει τίποτε από τα γεγονότα του 1991 και του 1997, αλλά σήμερα, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη και πιο περίπλοκη. Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν, στην Αλβανία έχουμε τώρα το φαινόμενο της πολιτικοποίησης της εγκληματικότητας και την ποινικοποίηση της πολιτικής καθώς και την έλλειψη κράτους δικαίου.

Έτσι, η Αλβανία βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο της πολιτικής, της μαφίας και της εγκληματικότητας. Αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με το ρόλο διεθνών παραγόντων της εγκληματικότητας στην Αλβανία, πρώτα από όλα από μερικούς ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ο εμφύλιος πόλεμος
Η μεγαλύτερη ανησυχία στην Αλβανία είναι πώς να αποτραπεί ο εμφύλιος πόλεμος.  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί  με έναν τρόπο. Τα πολιτικά κόμματα να σχηματίσουν μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για τη διεξαγωγή διαφανών και δίκαιων εκλογών το φθινόπωρο του 2019.

Επίσης, όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αποδεχθούν τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου που θα ασκήσει διώξεις στους κατόχους των υψηλότερων λειτουργιών καθώς και των βασικών πυλώνων του εγκλήματος και της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένου του Έντι Ράμα.

Πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος προώθησε διάταγμα για την ακύρωση των εκλογών της 30 Ιουνίου 2019, μέχρις ότου οι  πολιτικές συνθήκες τις επιτρέψουν. Ο Έντι Ράμα αυτή τη στιγμή ενεργεί όπως ο πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Ράμα πιστεύει ότι με την εντατικοποίηση της πολιτικής κρίσης θα σώσει τον εαυτό του, αλλά έτσι, βλάπτει τη θέση του και την Αλβανία, που την οδηγεί στην αβεβαιότητα  και στην πολιτική άβυσσο. Η μεγαλύτερη υπηρεσία για τη χώρα του είναι να παραιτηθεί το συντομότερο δυνατόν και να δημιουργηθεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.
[πηγές: shekulli.com.al, βαλκανικό περισκόπιο]