25 Ιουνίου 2019

Και όμως στα Σκόπια έφτιαξαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Στην Ελλάδα τι φτιάχνουμε;

Τα Zastava των 750 κ.εκ. αποκτούν ηλεκτροκινητήρα και περνούν στην ηλεκτρική εποχή, βάζοντας στόχο την εγχώρια αλλά και την Παγκόσμια αγορά.

Στα Σκόπια τα παλαιά Zastava 750...


... (το Fiat 600 που παραγόταν στην Γιουγκοσλαβία) μπορεί οπτικά να θυμίζουν τις ημέρες και την ζωή στο παλαιό κομμουνιστικό καθεστώς, όμως μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο των Σκοπίων στην ηλεκτροκίνηση.

Τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα είναι δημιουργία της «BB Classic Cars», μίας εταιρίας αναπαλαιώσεων κλασικών αυτοκινήτων η οποία μετατρέπει αρκετά από αυτά σε ηλεκτρικά. Η εταιρία έχει την οικονομική βοήθεια του κράτους (όταν λίγο πιο νότια απλά φορολογούν την ηλεκτροκίνηση) για να στραφεί το αγοραστικό κοινό στην ηλεκτροκίνηση. Η κυβέρνηση των Σκοπίων ελπίζει να μπει στην Ευρωπαϊκή ένωση όπου οι νόμοι για την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα (αλλά και την παραγωγή ενέργειας με κάρβουνο είναι αυστηροί).

Ο Milorad Kitanovski, διευθυντής της BB Classic Cars, δηλώνει πως η μετατροπή του Zastava 750, το οποίο παραγόταν στο Kragujevac της Σερβίας από το 1960 ως το 1980, το κάνει όχι μόνο «καθαρότερο» αλλά και πιο γρήγορο. Μάλιστα περιορίζουν την τελική του ταχύτητα στα 120 χλμ. και η αυτονομία τους είναι στα 150 χλμ. Η φόρτιση διαρκεί 3 ώρες σε οικιακό δίκτυο και 15 λεπτά σε ταχυφορτιστή.

«Το κόστος για την τρίωρη φόρτιση ανέρχεται σε λιγότερο από ένα ευρώ για τα 10 kilowatt της μπαταρίας» δήλωσε ο Kitanovski. Οι κινητήρες των οχημάτων είναι της Γερμανικής Kessler, η οποία έχει εργοστάσιο στα Σκόπια.

Η τιμή του φτάνει τα 20.000 ευρώ και η εταιρία ελπίζει να ξεκινήσει σύντομα εξαγωγές.
Γιώργος Σκευοφύλαξ, newsauto