26 Ιουνίου 2019

Φυλακές Κορυδαλλού: Με λόγχες, χατζάρια και σανίδες με καρφιά ήταν οπλισμένοι οι κρατούμενοι! - ΒΙΝΤΕΟ

Αυτοσχέδια μαχαίρια και χατζάρια, τζάμια με μονωτικές ταινίες, κοντάρια με λόγχες εντοπίστηκαν σε κελιά κρατουμένων, λίγο μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που έγιναν εχθές στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κρατούμενοι [δείτε το βίντεο]...


... από τη δεύτερη και πέμπτη πτέρυγα έσπασαν τις πόρτες, ήρθαν στα χέρια, κυνηγήθηκαν και πήγαν στο διοικητήριο. Όταν ένας σωφρονιστικός υπάλληλος προσπάθησε να κρατήσει την πόρτα κλειστή, ένας κρατούμενος τον χτύπησε με σίδερο στο χέρι και τον έριξε, ενώ οι κρατούμενοι συνέχισαν.

Οι κρατούμενοι της δεύτερης πτέρυγας έσπασαν τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα κρατώντας αυτοσχέδια μαχαίρια κινήθηκαν απειλητικά προς την πέμπτη πτέρυγα. Ένας σωφρονιστικός τραυματίστηκε, καθώς προσπάθησε να τους σταματήσει, ενώ οι συνάδελφοί του εγκλωβίστηκαν για ώρα στα κουβούκλια.

Η κρίση έληξε μετά την εντολή του διευθυντή προς τους άνδρες της ομάδας αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών να επέμβουν. «Εμείς είδαμε ένα όχλο να κινείται μαζί από τη μία πλευρά στην άλλη. Αυτό ήταν αρκετό να χτυπήσει συναγερμός γιατί οι υπάλληλοι μέσα είναι έμπειροι, καταλαβαίνουν όταν υπάρχει μια τέτοια δραστηριότητα και χτύπησαν τον συναγερμό για να μπουν μέσα οι ειδικές ομάδες», ανέφερε ο κ. Κωστίκας, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών.

Πάντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπάθησε μάλλον να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το μέγεθος της συμπλοκής, σημειώνοντας σε ανακοίνωση: «Αναταραχή υπήρξε σήμερα το πρωί ανάμεσα σε κρατουμένους δύο πτερύγων (Β΄ και Ε΄) του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού – Ι, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν βιαιοπραγίες ή εκτεταμένες συμπλοκές.

» Αφού ασφαλίστηκαν οι πτέρυγες, με τη συνδρομή δύναμης της Ελληνικής Αστυνομίας, οι κρατούμενοι εισήλθαν στα κελιά τους και αποκαταστάθηκε πλήρως η εύρυθμη λειτουργία του Καταστήματος. Διεξάγονται έρευνες στους χώρους των πτερύγων για πιθανά απαγορευμένα αντικείμενα».

Σκανδάμης: Χρειάζεται ολικό κλείσιμο των φυλακών Κορυδαλλού για ένα διάστημα
Την αναγκαιότητα «να ανακτηθεί ο πολιτειακός έλεγχος της φυλακής του Κορυδαλλού», επισήμανε ο πρώην γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγόρος Μαρίνος Σκανδάμης, μιλώντας στο βραδινό μαγκαζίνο του «Θέματος» 104,6 F.M. και στο Γιώργο Λαμπράκο.

Παράλληλα, ο κ. Σκανδάμης τόνισε ότι «οι φυλακές Κορυδαλλού είναι ένα ηφαίστειο βίας που παράγει βία εντός και εκτός της φυλακής», ενώ «εθνοτικές ομάδες κρατουμένων ασκούν την κυριαρχία τους εντός της φυλακής».

Παρ΄ όλα αυτά, επισημαίνει ο Μαρίνος Σκανδάμης, το υπουργείο Δικαιοσύνης αντί να λάβει τα αναγκαία μέτρα, «προσπαθεί να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί» και την ίδια στιγμή «κατηγορεί τους συνδικαλιστές ότι υπερβάλλουν ή λένε ψέματα».

Ο κ. Σκανδάμης προειδοποιεί ότι είναι «στο «κόκκινο» την κατάσταση στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας». Ως άμεση λύση ο κ. Σκανδάμης προτείνει την εφαρμογή του lock down, δηλαδή το ολικό κλείσιμο της φυλακής για κάποιο χρονικό διάστημα, με ταυτόχρονους ελέγχους ανά κελί, μετακινήσεις κρατουμένων κ.λπ., προκειμένου «να επιτευχθεί η ανάκτηση του ελέγχου της φυλακής και η επαναφορά σε κανονικότητα».

Ειδικότερα, ο Μαρίνος Σκανδάμης, ανέφερε στο Γιώργο Λαμπράκο: «Οι φυλακές Κορυδαλλός έχουν περιέλθει σε κατάσταση απώλειας ελέγχου για πολύ καιρό. Εθνοτικές ομάδες κρατουμένων ασκούν την κυριαρχία τους εντός της φυλακής. Τα απανωτά επεισόδια εντός του Κορυδαλλού και οι διαδοχικοί θάνατοι και τραυματισμοί έχουν φέρει στο «κόκκινο» την κατάσταση στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

» Η ζωή κρατουμένων και φυλάκων είναι υπό διαρκή απειλή. Το προσωπικό δεν μπορεί να εργασθεί και νιώθει υπηρεσιακά αβοήθητο, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.  Κάποιες μάλιστα φορές κατηγορώντας τους συνδικαλιστές ότι υπερβάλλουν ή λένε ψέματα.

» Η επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων έχει όμως και τα όρια της. Και δεν πείθει κανέναν πια. Το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει θετικά για την κατοχύρωση των βασικών δικαιωμάτων προσωπικού και κρατουμένων. Και δυστυχώς αυτό δεν γίνεται όπως πρέπει. Λύση δεν θα υπάρξει αν δεν αναγνωρίσουμε ότι ο Κορυδαλλός είναι ένα ηφαίστειο βίας που παράγει βία εντός και εκτός της φυλακής.

» Χρειάζονται περισσότερα μέτρα. Ο Σωφρονιστικός Κώδικας δίνει τη δυνατότητα για λήψη μέτρων ασφάλειας, τα οποία εξειδικεύονται από τους αρμόδιους εισαγγελείς σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το ζήτημα είναι να ανακτηθεί ο πολιτειακός έλεγχος της φυλακής του Κορυδαλλού.

Αναγκαίο το lock down
To lock down, δηλαδή το ολικό κλείσιμο της φυλακής για κάποιο χρονικό διάστημα που θα σταθμιστεί από τα αρμόδια όργανα είναι αναγκαίο, ταυτόχρονα με ελέγχους ανά κελί στο σύνολο της φυλακής, πειθαρχικούς ελέγχους, μεταγωγές πρωταιτίων των επεισοδίων και μετακινήσεις κρατουμένων σε άλλες πτέρυγες. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η ανάκτηση του ελέγχου της φυλακής και η επαναφορά σε κανονικότητα.  Μια φυλακή που σκοτώνει είναι επικίνδυνη για όλους. Και αποτυχημένη στους σκοπούς της».