27 Ιουνίου 2019

Οι ιαπωνικές εταιρείες μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκτός Βρετανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο δήλωσε ότι το Τόκιο ανησυχεί βαθύτατα για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

Ορισμένες επιχειρήσεις...


... στη Βρετανία έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία μεταφοράς των δραστηριοτήτων τους από το Ηνωμένο Βασίλειο σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για το ενδεχόμενο Brexit χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμώντας ότι αυτό το σενάριο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις ιαπωνικές επιχειρήσεις. Μιλώντας στο BBC, ο Ιάπωνας διπλωμάτης αναφέρθηκε στον αντίκτυπο ενός no-deal Brexit στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Επίσης, προειδοποίησε τους υποψηφίους διαδόχους της Τερέζα Μέι ότι οι ιαπωνικές επενδύσεις θα αποχωρήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ενδεχόμενο no-deal Brexit.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, το Τόκιο έχει ζητήσει από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να διευκρινίσει τον αντίκτυπο του Brexit στις ιαπωνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Βρετανία.

Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιαπωνίας, ο υπουργός εξέφρασε την αμφιβολία του ότι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης πριν από την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα διαπραγματευτεί με χαρά μια νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μετά το Brexit. Η Ιαπωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη βρετανική οικονομία. Το Τόκιο έχει ζητεί από το Λονδίνο να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τις επιχειρήσεις της Ιαπωνίας μετά το Brexit.