10 Ιουνίου 2019

Κύκνος εμφανίστηκε στον Θερμαϊκό μπροστά στον Λευκό Πύργο

Μετά τα ποντίκια ο κύκνος. Θα δούμε και κροκόδειλο;

Ένας αρσενικός κύκνος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, στο ύψος του Λευκού Πύργου, στη Θεσσαλονίκη.

Το υδρόβιο πτηνό, που ζει...


... σε γλυκά νερά, εκτιμάται ότι αποπροσανατολίστηκε και, έπειτα από ενημέρωση του Δασαρχείου, σκάφος του Λιμενικού Σώματος μαζί με τον εθελοντή του σωματείου «Δράση για την Άγρια Ζωή», Στέλιο Γερονυμάκη, επιχείρησαν να τον πιάσουν.

Λόγω ωστόσο του άστατου καιρού και του κύματος που εκδηλώθηκε στον Θερμαϊκό, οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, καθώς το σκάφος του Λιμενικού δεν μπόρεσε να προσεγγίσει τον κύκνο που βρίσκεται σε ρηχό σημείο. Οι προσπάθειες θα ξεκινήσουν εκ νέου αύριο.

«Το ζώο είναι αποδυναμωμένο, δεν μπορεί να πετάξει και σε περίπτωση που δεν μπορέσουμε να το πιάσουμε θα βγει στη στεριά από μόνο του», ο κ. Γερονυμάκης. Απευθύνει μάλιστα έκκληση να μην επιχειρήσουν οι πολίτες να τον πιάσουν, καθώς το ζώο είναι άγριο και υπό τον φόβο απειλής ενδέχεται να δαγκώσει.

«Αν καταφέρουμε να τον πιάσουμε, θα προσπαθήσουμε να τον βοηθήσουμε να πετάξει» προσθέτει και τονίζει πως σε περίπτωση που δεν μπορέσει να πετάξει θα μεταφερθεί στο κέντρο περίθαλψης του Σωματείου για την απαραίτητη φροντίδα και μόλις δυναμώσει θα αφεθεί εκ νέου ελεύθερος.

Ο κύκνος βρίσκεται στα νερά του Θερμαϊκού περίπου τρεις ημέρες, ενώ όπως τονίζει ο εθελοντής του σωματείου φαίνεται πως είναι αποδυναμωμένος. «Ο κύκνος τρέφεται κυρίως με πρασινάδες και σπόρια από τα γλυκά νερά και όχι με ψάρια, συνεπώς στον Θερμαϊκό Κόλπο δεν μπορεί να βρει τροφή» επισημαίνει ο κ. Γερονυμάκης.

Ο ίδιος είχε δεχθεί κλήση την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο αρσενικός κύκνος μαζί με το θηλυκό του ζευγάρι βρισκόταν στην Αγία Τριάδα. Ωστόσο, εξηγεί, δεν αποπειράθηκε να πιάσει τα πτηνά καθώς «από τη στιγμή που πετούσαν σημαίνει ότι μπορούν να προσανατολιστούν και να βρουν μία λίμνη».