12 Ιουνίου 2019

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε τη Μολδαβία για την έκδοση πέντε Τούρκων εκπαιδευτικών στην Άγκυρα

Θα αποζημιωθούν με 25.000 ευρώ έκαστος

Στην καταδίκη της Μολδαβίας προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την υπόθεση των πέντε Τούρκων εκπαιδευτικών...
... που συνελήφθησαν και εκδόθηκαν στην Τουρκία κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Με βάση το ΕΔΑΔ, η κυβέρνηση της Μολδαβίας θα πρέπει να πληρώσει 25.000 ευρώ σε καθέναν από τους πέντε άνδρες για την «εξαναγκαστική μεταφορά» τους στην Τουρκία η οποία έγινε «χωρίς επαρκή νομική βάση».

Οι εκπαιδευτικοί εργαζόταν στην αλυσίδα σχολείων Orizont. Τα συγκεκριμένα σχολεία κατηγορήθηκαν από τον πρέσβη της Τουρκίας ότι σχετίζονται με τον Γκιουλέν, που κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν ως υπεύθυνος για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο πρέσβης κατηγόρησε τους πέντε εκπαιδευτικούς για τρομοκρατία.

Οι πέντε εκπαιδευτικοί είχαν ζητήσει άσυλο στη Μολδαβία
Τον Μάρτιο του 2018 ο διευθυντής ενός σχολείου του Κισινάου συνελήφθη και ανακρίθηκε με την κατηγορία της παροχής υποστήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Τον επόμενο μήνα οι πέντε εκπαιδευτικοί ζήτησαν άσυλο στη Μολδαβία, φοβούμενοι ότι θα διώκονταν στην Τουρκία λόγω των πολιτικών απόψεών τους.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους επτά δάσκαλοι –μεταξύ των οποίων και οι πέντε προαναφερόμενοι εκπαιδευτικοί– συνελήφθησαν από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και της Μολδαβίας και οδηγήθηκαν στο αεροδρόμιο του Κισινάου όπου ένα ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος τους μετέφερε στην Τουρκία.

Οι οικογένειες ενημερώθηκαν για την απόφαση μετά την έκδοση των εκπαιδευτικών
Σύμφωνα με το Δικαστήριο οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν για την απόφαση της έκδοσής τους, για την απαγόρευση εισόδου τους στο έδαφος της Μολδαβίας και για την απόρριψη του αιτήματος χορήγησης ασύλου μετά την έκδοσή τους. Η υπηρεσία μετανάστευσης και ασύλου δικαιολόγησε την απόφασή της υποστηρίζοντας ότι συνιστούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια, με βάση μια απόρρητη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Μολδαβίας.

Οι επτά δικαστές –μεταξύ των οποίων και ο Μολδαβός– έκριναν ομόφωνα ότι οι μολδαβικές αρχές αγνόησαν όλες τις εγγυήσεις που παρέχει το εγχώριο και το διεθνές δίκαιο στους Τούρκους υπηκόους και καταδίκασαν το Κισινάου να αποζημιώσει τους πέντε εκπαιδευτικούς. Η επιχείρηση σε βάρος τους οργανώθηκε «κατά τρόπο ώστε να αιφνιδιαστούν και να μην έχουν ούτε τον χρόνο, ούτε τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», σημειώνεται στην απόφαση.

Τον Μάρτιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ ανακοίνωσε ότι 107 ύποπτοι υποστηρικτές του Γκιουλέν έχουν εκδοθεί στην Τουρκία, κατόπιν αιτημάτων που έχουν υποβληθεί σε 91 χώρες και τα οποία αφορούν συνολικά 504 πρόσωπα. Μεταξύ άλλων, έχουν εκδοθεί Τούρκοι υπήκοοι από την Ουκρανία, το Κόσοβο, το Αζερμπαϊτζάν, την Γκαμπόν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.