10 Ιουνίου 2019

BALTOPS: Αυτή είναι η άσκηση που φέρνει τετ α τετ ΝΑΤΟ και Ρωσία στη Βαλτική

Περίπου 8.600 Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στρατιώτες από 18 χώρες συμμετέχουν στην ετήσια ναυτική άσκηση BALTOPS που ξεκίνησε την Κυριακή (9 Ιουνίου) στο λιμάνι του Κιέλου στη Βαλτική Θάλασσα της Γερμανίας.

Η BALTOPS είναι...
... η πρώτη ετήσια άσκηση με επίκεντρο τη θάλασσα στην περιοχή της Βαλτικής και μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις στη Βόρεια Ευρώπη, που ενισχύει την ευελιξία και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ συμμάχων και χωρών εταίρων του ΝΑΤΟ. Ο ναύαρχος Andrew Lewis, διοικητής του 2ου στόλου των ΗΠΑ, θα ηγηθεί της άσκησης για λογαριασμό της Ναυτικής Δύναμης Ευρώπης.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις σημερινές προκλήσεις, είμαστε πολύ πιο ισχυροί μαζί», δήλωσε ο Lewis. «Οι συμμαχίες μεταξύ των εταίρων μας και του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τις προσπάθειες αποτροπής και άμυνας μας και να στοχεύουν στη βελτίωση της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης».

Η άσκηση  περιλαμβάνει τη συμμετοχή 50 πλοίων επιφανείας, 36 αεροσκαφών, δύο υποβρυχίων και 8.600 ατόμων σε κοινό επιχειρησιακό περιβάλλον. «Νομίζω ότι η BALTOPS αντιπροσωπεύει τη συνήθεια που έχουμε  αποκτήσει να δουλεύουμε σε ένα περιβάλλον συνασπισμού και σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον», δήλωσε ο Βρετανός Ναύαρχος, Andrew Burns.

«Ένα από τα πλεονεκτήματα, ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι ότι όσο περισσότερο συνεργαζόμαστε τόσο περισσότερο τυποποιούμε τις δράσεις μας. Πλέον έχουμε μια γενιά στρατιωτικών που έχουν συνηθίσει να λειτουργούν μαζί με τις συνήθεις διαδικασίες».

Οι χώρες που λαμβάνουν μέρος στην ΒALTOPS 2019 είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Λετονία, Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Τουρκία.

Η BALTOPS χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ για να στείλει μήνυμα στη Ρωσία ότι η συμμαχία παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της προς τους συμμάχους και ειδικά στην πολύ κρίσιμη περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Από την πλευρά της η Ρωσία λαμβάνει τα μέτρα της, όπως είχε κάνει και στη Μαύρη Θάλασσα όταν διεξήχθη ΝΑΤοϊκή Άσκηση, και φέρνει από κοντά το στόλο της προκειμένου να παρακολουθήσει τους ελιγμούς του δυτικού στόλου. Το Κρεμλίνο έχει καταγγείλει επανειλημμένα το ΝΑΤΟ ότι με παρόμοιες ενέργειες απειλεί την ασφάλεια στην περιοχή. [onalert]