10 Ιουνίου 2019

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / 1-8 Ιουνίου 2019

ΑΛΒΑΝΙΑ
2.6.2019: Δημοσιεύθηκε κείμενο, το οποίο υπογράφουν ο καθηγητής ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής των Τιράνων Δρ Μπαρδούλ Τσίπι και ο ιατροδικαστής...


... των Τιράνων Αντμίρ Σιναμάτι, και φέρει τον τίτλο: "Γιατί δεν έπρεπε να επιτραπούν νεκροταφεία των Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία". Εκφράζουν την άποψη ότι δεν είναι βέβαιο ότι πρόκειται για Έλληνες, και τον φόβο ότι τα νεκροταφεία θα αποτελέσουν αφορμή εδαφικών διεκδικήσεων από την Ελλάδα.

4.6.2019: Μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ελβετίας, η "Neue Zurcher Zeitung", αφιέρωσε ένα μακροσκελές άρθρο για την Αλβανία και το γενικότερο πρόβλημα των ναρκωτικών. Γράφει η εφημερίδα ότι η χώρα έχει παγιδευτεί από τη Μαφία των ναρκωτικών και η καλλιέργεια κάνναβης τροφοδοτεί την αυξανόμενη διαφθορά. Η Αλβανία παράγει 900 τόνους κάνναβης ετησίως, αξίας άνω των 5 δισ. φράγκων (4,5 δισ. ευρώ), που υπολογίστηκαν από την ιταλική αστυνομία πριν από λίγα χρόνια.

4.6.2019: Η μεγάλη διαφθορά που υπάρχει στους κρατικούς θεσμούς της χώρας φαίνεται από το γεγονός ότι από τους 140 δικαστές στη χώρα, οι 88 απερρίφθησαν ή παραιτήθηκαν οικειοθελώς μη μπορώντας να δικαιολογήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

7.6.2019: «Την παραμονή της 75ης επετείου της ελληνικής γενοκτονίας των τσάμηδων, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Τιράνων, έπειτα από πρόταση του δημάρχου Εριόν Βελιάι, αποφασίστηκε η πλατεία στη νέα λεωφόρο να πάρει το όνομα "Τσαμουριά" / "Chameria"», γράφει αλβανικό δημοσίευμα. Η ελληνική μειονότητα θεωρεί ότι η απόφαση είναι επίθεση κατά του ελληνισμού, προσβάλλει την ιστορία και τους αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στους ναζιστές και τους συνεργάτες τους.

8.6.2019: Η Εθνική Αρχή Τροφίμων (AKU), μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε στους συνοριακούς σταθμούς, προκειμένου να αποτραπεί η εισαγωγή στην Αλβανία τροφίμων που δεν πληρούν τις νομικές απαιτήσεις, διαπίστωσε αλλοιωμένα είδη διατροφής από την Τουρκία.  Έτσι, σε ελέγχους που έγιναν στο συνοριακό σταθμό Καπστίτσε/Κρυσταλλοπηγή, διαπιστώθηκε ότι φορτία συνολικού βάρους 5.636 κιλών που προέρχονταν από την Τουρκία με σκοπό την εισαγωγή και την εμπορία τους στην Αλβανία, δεν τηρούσαν τους όρους υγιεινής ή ήταν αλλοιωμένα, και απαγόρευσε την εισαγωγή τους.

8.6.2019: Στην ακύρωση των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου στην Αλβανία προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα. Υποστηρίζει ότι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της, την προεδρία της στο Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το 2020, ενώ καλεί την κεντροδεξιά αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος να αποφύγει κάθε προσφυγή στη βία.

8.6.2019: Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ξανά πως δεν θα παρατείνει τις εκλογές όπως ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση. Μίλησε με απειλητικούς τόνους και τόνισε πως, όποιος θα παρεμποδίσει τις εκλογές, θα τον περιμένει αυτό που δεν το έχει δει ούτε στα χειρότερα όνειρα του: «Το λέω άλλη μία φορά, οι εκλογές θα γίνουν. Εάν κάποιος παρεμποδίσει τις εκλογές, τότε θα δει αυτό που ούτε στα χειρότερα όνειρα του δεν έχει δει».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
4.6.2019: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, είχε μια φιλική συνάντηση με τον ηθοποιό του Χόλυγουντ Σιλβέστερ Σταλόνε. Και οι δύο παρακολούθησαν το τρέιλερ της τελευταίας ταινίας του Σταλόνε, που ένα μέρος της γυρίστηκε στη Βουλγαρία.

5.6.2019: Την 1η και τη 2η Ιουνίου στο πλαίσιο του εορτασμού βουλγάρικου πανηγυριού, ο Σύνδεσμος Βουλγάρων στην Κρήτη παρουσίασε παραδοσιακά βουλγαρικά φαγητά, μουσική και παραδοσιακούς χορούς. Διοργανώθηκε και έκθεση "Η δική μας Βουλγαρία", η οποία συμπεριλαμβάνει φωτογραφίες και αντικείμενα της βουλγαρικής λαϊκής τέχνης, παραδόσεων και πολιτισμού. Στην Κρήτη ζουν μόνιμα 15 χιλ. Βούλγαροι, και 10 χιλ. έρχονται για εποχιακή εργασία, δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
7.6.2019: Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Χαραντινάι δήλωσε ότι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Όσον αφορά τις σχέσεις με τη Σερβία, ο πρωθυπουργός είπε ότι βρίσκεται στη διαδικασία μιας δύσκολης συμφωνίας με στοιχεία την αμοιβαία εγγύηση για τα σημερινά σύνορα. «Έλαβα την διαβεβαίωση από την καγκελάριο Μέρκελ ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κοσσυφοπέδιο στην ευρωατλαντική του πορεία και στη διεθνή υποστήριξή του», δήλωσε.

7.6.2019: Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, φαίνεται ότι ο αριθμός των εκατομμυριούχων πολιτικών αυξάνεται ραγδαία από έτος σε έτος. Ο αριθμός των ανώτερων κρατικών αξιωματούχων που έχουν δηλώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ σε ακίνητα αυξάνεται καθημερινά. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι παρουσιάζεται με ένα σπίτι αξίας 300 χιλιάδων ευρώ, ένα άλλο αξίας 270 χιλιάδων ευρώ, μια έκταση λοφώδη αξίας 75 χιλιάδων ευρώ, κτήματα αξίας 27 χιλιάδων ευρώ, αγροτική κατοικία αξίας 202 χιλιάδες ευρώ και διαμέρισμα που αγόρασε το 2017 αξίας 70 χιλιάδες ευρώ. Η απόκτηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων δεν αντιστοιχούν στα δηλωθέντα εισοδήματα.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
8.6.2019: Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών, Μίλο Τζουκάνοβιτς, δήλωσε σήμερα ότι «η αποκατάσταση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διόρθωση των ιστορικών αδικιών». Ο Τζουκάνοβιτς πρόσθεσε ότι θα αφοσιωθεί στο θέμα αυτό, «είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι» και τόνισε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο διατηρεί την υποδομή της ιδέας της "Μεγάλης Σερβίας".

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
1.6.2019: Την εκτίμηση ότι ο αγωγός φυσικού αερίου BRUA (Βουλγαρία - Ρουμανία - Ουγγαρία - Αυστρία) θα καταστήσει τη Ρουμανία περιφερειακό φορέα ενεργειακής ασφάλειας, διατύπωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις. Υπογραμμίζοντας τη σημασία της υλοποίησης των έργων που τέθηκαν σε τροχιά εκκίνησης στο πλαίσιο της εναρκτήριας Συνόδου της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών που έγινε πέρυσι στο Βουκουρέστι, ο κ. Γιοχάνις ανέδειξε τη σημασία του αγωγού BRUA, σημειώνοντας πως ο αγωγός μπορεί να αποτελέσει ένα από τα βήματα με τα οποία η Ρουμανία θα καταστεί περιφερειακός φορέας ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

3.6.2019: Ο πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε τη Ρουμανία από τις 31 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου. Κατά τη συνάντησή του με την Ιερά Σύνοδο της Ορθόδοξης εκκλησίας της Ρουμανίας, τόνισε ότι η παγκοσμιοποίηση οδηγεί στην εξάλειψη των εθνικών αξιών και κάλεσε τους ανθρώπους να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο, να μην υποκύπτουν σε πειρασμούς και να μη είναι ατομικιστές. Ο Πατριάρχης της Ρουμανίας Δανιήλ ευχαρίστησε το Βατικανό για την υποστήριξή του στους Ρουμάνους ορθοδόξους στην Ιταλία, όπου η Καθολική εκκλησία έχει προσφέρει στην ρουμανική ορθόδοξη κοινότητα 426 τόπους λατρείας.

ΣΕΡΒΙΑ
3.6.2019: Η πολυεθνική άσκηση "Platinum Wolf 19" άρχισε με ειδική τελετή στη βάση "Jug»", κοντά στην πόλη Μπουγιάνοβατς. Στη άσκηση συμμετέχουν περίπου 500 στρατιώτες από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τα Σκόπια, τη Ρουμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σλοβενία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σερβία. Ο διοικητής της 4ης Ταξιαρχίας του Γενικού Επιτελείου του Στρατού, Σλόμπονταν Στόπα, είπε ότι η άσκηση πραγματοποιείται σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον και είναι μια καλή ευκαιρία για βελτίωση των γνώσεων, της ανταλλαγής εμπειριών με τα μέλη του στρατού των χωρών εταίρων. Η άσκηση, θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιουνίου.

3.6.2019: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάσιτς, συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βελιγράδι, Κωνσταντίνο Ηλιάδη, με τον οποίο συζήτησε το θέμα και εξέφρασε την υποστήριξη του Βελιγραδίου στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Σε δελτίο Τύπου, αναφέρεται ότι «Η Σερβία με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και καταδικάζει κάθε ενέργεια που δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Από την Τουρκία αναμένεται να σέβεται τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, ούτως ώστε να αποφευχθεί η ένταση που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της εν λόγω περιοχής».

5.6.2019: Αντιπροσωπεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον Πατριάρχη Ειρηναίο επισκέφθηκε ορθόδοξες εκκλησίες στη Συρία, και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Το ταξίδι επικρίθηκε έντονα από την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Μπεχγκιέτ Πατσόλι, έγραψε στο Twitter, ότι ο Πατριάρχης των Σέρβων ήταν εκείνος που ευλόγησε τα εγκλήματα πολέμου τη δεκαετία του 1990 και επισκέπτεται τώρα έναν άλλον εγκληματία πολέμου.

5.6.2019: Η κυβέρνηση της Αλβανίας θα συνεισφέρει οικονομικά στη στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών στη Σερβία, δήλωσε ο πρόεδρος του οργάνου εκπροσώπησης Ραγκμί Μουσταφά. Τα εθνικά συμβούλια είναι αντιπροσωπευτικά όργανα που έχουν επιλεγεί από τις εθνικές μειονότητές τους και έχουν ορισμένες αρμοδιότητες όσον αφορά τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την πληροφόρηση. Ο Μουσταφά δήλωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση συμφώνησε στην πρόταση του Υπουργείου Εξωτερικών για χρηματοδότηση του Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο νόμος επιτρέπει σε αυτά τα σώματα των εθνικών μειονοτήτων να δέχονται χρήματα από πηγές του εξωτερικού.

ΣΚΟΠΙΑ
3.6.2019: Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επαίνεσε τα Σκόπια, επειδή έκαναν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να ενταχθεί την ερχόμενη χρονιά στη βορειοατλαντική στρατιωτική συμμαχία. «Είμαστε έτοιμοι να σας καλωσορίσουμε», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους, αφού συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

3.6.2019: Μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ που μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ βρίσκεται τα Σκόπια, επισκέφθηκε το στρατόπεδο "Ίλιντεν" και μια ομάδα του συντάγματος Πεζικού πραγματοποίησε άσκηση επίδειξης. «Αυτή η ομάδα αποτελεί τον πυρήνα της ανάπτυξης της βασικής μονάδας με την οποία η χώρα μας θα συνεισφέρει με τη συμβολή της στην ομάδα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Είναι μια ελαφριά ομάδα μάχης του πεζικού. Η ομάδα αυτή προέρχεται από το τάγμα των Ρέιντζερ και είναι πλήρως εκπαιδευμένη στην δραστηριότητες πεζικού», σημειώνει ο σκοπιανός Τύπος.

3.6.2019: Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι μία από τους μεγαλύτερους φίλους μας και προσδοκούμε ότι όταν τελειώσουν οι πολιτικές εκλογές, θα ξεκινήσει η διαδικασία της επικύρωσης του πρωτοκόλλου για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, απάντησε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, πότε περιμένει η Άγκυρα να επικυρώσει το πρωτόκολλο.

3.6.2019: Στη διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα αναφέρθηκε εμμέσως ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.  «H Συμφωνία των Πρεσπών έγινε μεταξύ δύο κρατών και όχι μεταξύ δύο κυβερνήσεων. Οι κυβερνήσεις είναι όργανα του κράτους», τόνισε ο Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επίσης ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να πείσει τις χώρες που φέρουν αντιρρήσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

4.6.2019: Η σλαβική ομάδα χάντμπολ "Βαρντάρ" ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι δρόμοι των Σκοπίων πλημμύρισαν από χιλιάδες οπαδούς που βγήκαν για να γιορτάσουν τον τίτλο. «Όπως αποδείχθηκε», γράφει ο σκοπιανός Τύπος, «δεν πήγαν απλά να συναντήσουν την ομάδα τους, αλλά προχώρησαν παραπέρα, φωνάζοντας προσβλητικά συνθήματα κατά των Αλβανών». Ορισμένα από τα  συνθήματα των Σλάβων στο κέντρο των Σκοπίων ήταν "Θάνατος στους Σιπτάρους", "Καταραμένοι Σιπτάροι", "Νεκρός Σιπτάρ, καλός Σιπτάρ" και "Καθαρίστε τη Μακεδονία", τα φώναζαν επί ώρες ρυθμικά στην πλατεία.

5.6.2019: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι η καθυστέρηση στην απόφαση για την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της ΕΕ, θα απειλήσει την κυβέρνησή του και μπορεί να επιτρέψει στις εθνικιστικές δυνάμεις να έρθουν στην εξουσία.

6.6.2019: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, αναφέρθηκε  από τις Βρυξέλλες στην απόφαση της ΕΕ για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία, σημειώνοντας  ότι οι Γερμανοί φοβούνται τις απειλές του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. «Σκέφτονται ότι εάν ανοίξουν διαπραγματεύσεις με τη "Βόρεια Μακεδονία" και αφήσουν έξω την Αλβανία, θα δημιουργηθεί ένα πρόβλημα και μπορεί να επιδράσει στο Κόσοβο. Οι Γερμανοί φοβούνται τις απειλές του φίλου μου Έντι Ράμα για πιθανές αλλαγές στα σύνορα ή ένωση με το Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν πιστεύω σε αυτό, καθώς αυτό θα σήμαινε στροφή της Αλβανίας πίσω στην ιστορία. Αν και κανείς δεν το θέλει αυτό», είπε ο Ζάεφ.

6.62019: Η αρχαιότητα και ο τρόπος που παρουσιάζεται στα σχολικά βιβλία για την Πέμπτη τάξη στη Βουλγαρία και στην έκτη στα Σκόπια είναι το κύριο θέμα της συνεδρίασης της κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στα Σκόπια. Σκοπός των συναντήσεων, όπως αναφέρει η Επιτροπή, είναι η αποκατάσταση και αποπολιτικοποίηση του παρελθόντος.

7.6.2019: Η Άνγκελα Μέρκελ απαντά αρνητικά στην επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες. Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, κατέστησε σαφές ότι μια σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί από γερμανικής πλευράς το νωρίτερο τον Οκτώβριο. «Λυπούμαι πολύ για το γεγονός ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) απορρίπτει αυτό που είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο, να ξεκινήσουν τον Ιούνιο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη "Βόρεια Μακεδονία"».

7.6.2019: «Εκτιμώ και σέβομαι τον φίλο μου Αλέξη Τσίπρα. Δημιουργήσαμε μια προσωπική φιλία. Ζήτησα ακόμη και από τους πολίτες να οικοδομήσουν μια τέτοια φιλία, όπως αυτή που έχω με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Και μάλλον θα παραμείνουμε φίλοι μέχρι το τέλος της ζωής μας, είτε θα είναι πρωθυπουργός είτε θα είμαι πρωθυπουργός.

7.6.2019: Ζόραν Ζάεφ: «Εκτιμώ και σέβομαι τον φίλο μου Αλέξη Τσίπρα. Δημιουργήσαμε μια προσωπική φιλία. Ζήτησα ακόμη και από τους πολίτες να οικοδομήσουν μια τέτοια φιλία, όπως αυτή που έχω με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Και μάλλον θα παραμείνουμε φίλοι μέχρι το τέλος της ζωής μας, είτε θα είναι πρωθυπουργός είτε θα είμαι πρωθυπουργός».

8.6.2019: Οι Σλάβοι των Σκοπίων συνεχίζουν με κάθε τρόπο να αντιδρούν στο πρόθεμα "Βόρεια" που τοποθετήθηκε πριν από τη "Μακεδονία". Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί και ένα "κίνημα" το "Νίκογκας Σέβερνα" [Ποτέ Βόρεια], το οποίο το βλέπουμε στους ποδοσφαιρικούς αγώνες σε πανό, το δήλωσε, όμως και ο αρχηγός της ομάδας Χάντμπολ που γύρισε από την Ευρώπη ως κυπελλούχος.

8.6.2019: Στην αποκάλυψη ότι επίσημη ιστοσελίδα των Σκοπίων για την τουριστική προβολή της χρησιμοποιεί μόνον τον όρο "Μακεδονία", εξαφανίζοντας το "Βόρεια", προχωρεί η Ν.Δ. με ανακοίνωσή της, καλώντας την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα.  «Η προκλητική και θρασύτατη χρήση του όρου "Μακεδονία" από επίσημη ιστοσελίδα των Σκοπίων και μάλιστα για την τουριστική προβολή της γειτονικής χώρας, δικαιώνει με τον χειρότερο τρόπο την πρόβλεψη της Ν.Δ. Ότι μετά την απαράδεκτη υποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα να παραδώσει άνευ όρων στους γείτονες τη δήθεν "μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα", ο όρος "Βόρεια" απλά θα εκφυλιστεί και θα ξεχαστεί»
Ο Μακεδών