10 Μαΐου 2019

NAVTEX: Η Τουρκία «κλειδώνει» το Καστελόριζο για ασκήσεις με πυρά

Συνεχίζει τον «χαβά» της η Τουρκία με νέα NAVTEX, δίχως να σταματά στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της, παρά το γεγονός ότι τόσο οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και περιφερειακά κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν...


... εκφράσει την αντίθεσή τους, με τις ενέργειες της Άγκυρας στην περιοχή.

Έτσι, μια βδομάδα μετά την οδηγία προς ναυτιλλομένους που ανακοίνωσε την έναρξη γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ για τον «Πορθητή», οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν ασκήσεις με πυρά του Πολεμικού Ναυτικού "κλειδώνοντας" τεράστια θαλάσσια περιοχή στο Καστελόριζο.

Οι τουρκικές υδρογραφικές υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, εξέδωσε NAVTEX σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται θαλάσσια περιοχή νότια του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης.

Τι αναφέρει η NAVTEX
Ο λόγος, είναι η πραγματοποίηση ασκήσεων με πυρά του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, που θα διαρκέσουν για δύο ημέρες, σήμερα Παρασκευή 10 Μαΐου και αύριο Σάββατο 11 Μαΐου, από τις 08.00 π.μ. μέχρι τις 10.00 π.μ.

Βέβαια, η άτυπη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «έκλεισε» με τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίζουν τις θέσεις του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν δείχνει να πτοείται και στην Ανατολή Μεσόγειο, προχωράει ο ενεργειακός σχεδιασμός του «Πορθητή» ενώ παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας πραγματοποιεί ασκήσεις.