11 Μαΐου 2019

Έρευνα των εισαγγελικών αρχών της Γαλλίας εναντίον της Monsanto

Προκαταρκτική έρευνα εις βάρος της Monsanto ξεκίνησαν οι εισαγγελικές αρχές του Παρισιού.

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική αγρο-χημική εταιρεία κατηγορείται για παράνομη...
... συλλογή των προσωπικών στοιχείων δεκάδων μεμονωμένων ατόμων, τα οποία έχουν ασκήσει κριτική ή έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του προϊόντος «Roundup».

Η εισαγγελική έρευνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Le Figaro», ξεκίνησε έπειτα από προσφυγή της εφημερίδας «Le Monde» και εκπροσώπων διάφορων μη κυβερνητικών οργανισμών.

Είχε προηγηθεί η διαρροή εγγράφου, στο οποίο αναγράφονταν περίπου 200 ονόματα πολιτικών, δημοσιογράφων, επιστημόνων, συνδικαλιστών και δημόσιων οργανισμών. Σ' αυτό, πέραν των ονομάτων, περιλαμβάνονταν λεπτομερή προσωπικά δεδομένα, τηλεφωνικοί αριθμοί, διευθύνσεις και άλλα ευαίσθητα στοιχεία.

Η διαρροή, σύμφωνα με τη «Le Monde», έγινε από το αμερικανικό πρακτορείο δημόσιων σχέσεων «FleishmanHillard» και χρονολογείται από το 2016, κατά την περίοδο της συγχώνευσης της Monsanto με τη Bayer. Στο επίκεντρο της συγκεκριμένης υπόθεσης βρίσκεται η χημική ένωση «γλυσοφάτη», η οποία αποτελεί κύριο συστατικό του προϊόντος «Roundup», το οποίο παράγεται από τη Monsanto.

Δικαστήριο της Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια του 2018, επιδίκασε αποζημίωση 289 εκατ. δολαρίων (σ.σ. στη συνέχεια μειώθηκε σε 78,5 εκατ. δολάρια) σ' έναν σχολικό φύλακα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η επίμαχη χημική ένωση είναι υπεύθυνη για τον καρκίνο που υπέστη. Χιλιάδες άλλοι χρήστες του «Roundup» ακολούθησαν, στη συνέχεια, το παράδειγμα του σχολικού φύλακα, διεκδικώντας αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2015, το Διεθνές Γραφείο για την Έρευνα επί του Καρκίνου ανακοίνωσε ότι η «γλυσοφάτη» είναι «πιθανώς καρκινογόνα». Παρ' όλα αυτά, μία σειρά άλλων διεθνών οργανισμών, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμών Χημικών και η Ευρωπαϊκή Αρχή Διατροφικής Ασφάλειας συνεχίζουν να θεωρούν τη χημική ένωση ως «ασφαλή».