10 Μαΐου 2019

Εδαφικές αξιώσεις κατά της Ρωσίας εγείρει η Εσθονία

Η Ρωσία κατέχει 5,2% της επικράτειας της Εσθονίας και το Ταλίν πρέπει να την επιστρέψει, δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Εσωτερικών Μαρτ Χέλμε.

«Η Ρωσία δεν επιθυμεί να επιστρέψει αυτό το έδαφος, να το αποζημιώσει...


... ή ακόμα και να συζητήσει για αυτό», δήλωσε ο Χέλμε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. Ο Χέλμε επιβεβαίωσε ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να πολεμήσει με τη Ρωσία» για να πάρει πίσω την επικράτεια που ισχυρίστηκε, αλλά θα «περιμένει υπομονετικά» και θα χρησιμοποιήσει διεθνείς νομικούς μηχανισμούς για να το πράξει.

Ο Μάρτιν Χέλμε, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, ενός εθνικιστικού κόμματος που εντάχθηκε στην κυβέρνηση συνασπισμού της Εσθονίας, η οποία συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές του Μαρτίου, είναι γνωστός για τις προκλητικές δηλώσεις του. Η Ρωσία και η Εσθονία υπέγραψαν μια συνοριακή συνθήκη τον Φεβρουάριο του 2014 σε μια προσπάθεια να επισημοποιήσουν τα διοικητικά σύνορα που υπήρχαν τη στιγμή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Εντούτοις, ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του Χέλμε και του κόμματος του, που αντιτάχθηκαν στην επικύρωση της Συνθήκης, υποστηρίζοντας ότι το έγγραφο θα επισημοποιήσει το δικαίωμα της Μόσχας σε εδάφη που ζήτησε η Εσθονία, βάσει συνθήκης του 1920, κατά τη διάρκεια των μεσοπολεμικών χρόνων.

Αυτά τα εδάφη επιστράφηκαν στη Ρωσία το 1944, μετά την ένταξη της Εσθονίας στη Σοβιετική Ένωση. Το κοινοβούλιο της Ρωσίας ανέβαλε την επικύρωση της Συνθήκης του 2014 εν μέσω κακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το 2017, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα επανέλθει στο ζήτημα των συνόρων, μόλις βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.