11 Μαΐου 2019

Η ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για την Τουρκία προκαλεί κλυδωνισμούς στην κρουαζιέρα

Επηρεάζει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό

Άσχημα τα νέα για την κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, αφού οι Αμερικανοί, που έχουν την μερίδα του λέοντος στον κλάδο, δεν δένουν ούτε...


... στην Τουρκία ούτε στην Αίγυπτο, γεγονός που επηρεάζει όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Αμερικανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία, περιόρισε τις ελπίδες για άνοδο της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο, επηρεάζοντας και την Ελλάδα. Οι συγκρατημένα αισιόδοξες προβλέψεις για το 2019 αλλά κυρίως για το 2020 «πάγωσαν» και πλέον αναθεωρούνται.

Πιο συγκεκριμένα, στις 9 Απριλίου το «USA Department of State» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παρατείνει υπάρχουσα ταξιδιωτική οδηγία: «Αναθεωρήστε το ταξίδι σας για την Τουρκία, λόγω της τρομοκρατίας και αυθαίρετων συλλήψεων. Κάποιες περιοχές έχουν αυξημένο ρίσκο».

Το γεγονός ότι οι τουρίστες κρουαζιέρας είναι στην πλειοψηφία τους Αμερικανοί κάνει το πλήγμα για την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή πολύ μεγάλο. Οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας που είναι οι περισσότερες αμερικανικών συμφερόντων δεν πλησιάζουν στην Πόλη και στα τουρκικά παράλια ενώ δεν πάνε ούτε στην Αίγυπτο.

Και στην πολυνησιακή Ελλάδα όμως οι προορισμοί παραμένουν ίδιοι χωρίς να προσεγγίζουν οι εταιρείες εναλλακτικούς προορισμούς. Όπως επεσήμαναν στο «business stories» στελέχη της κρουαζιέρας, νησιά όπως για παράδειγμα η Πάρος, η Κως η Ίος και η Σύρος δεν είναι στα σχέδια των κολοσσών του κλάδου. Μάλιστα η Celestyal Cruises δένει στη Σύρο όταν δεν μπορεί να προσεγγίσει, λόγω καιρού, στη Μήλο, ένα νησί στο οποίο μόνο εκείνη έχει στα δρομολόγιά της. Τα δε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου φαίνεται να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα μια που το μεταναστευτικό πρόβλημα παραμένει.

Μέσα στο σκηνικό αυτό, η Celestyal Cruises, η μόνη εταιρεία που κάνει homeporting στην Ελλάδα, επιχειρεί να εισέλθει τόσο στην Πόλη όσο και στην Αίγυπτο ενώ κάνει άνοιγμα και στην Αδριατική, με πρόθεση αφενός να εκμεταλλευτεί τα κενά που αφήνουν οι μεγάλοι και αφετέρου να παρατείνει την τουριστική περίοδο.

Το νέο δρομολόγιο της Celestyal Cruises, με τίτλο «Εκλεκτό Αιγαίο», αρχίζει τον Οκτώβριο του 2019, με πρώτο σταθμό την Κωνσταντινούπολη και προσεγγίζει στο Βόλο, για εκδρομές στα βουνά των Μετεώρων και στο Τσανάκκαλε της Τουρκίας, για αποδράσεις στην Τροία και στην Καλλίπολη.

Επίσης, η εταιρεία εγκαινιάζει την κρουαζιέρα «Τρείς Ήπειροι» τον Δεκέμβριο του 2019 , με πέντε προσεγγίσεις στην Αλεξάνδρεια και στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, στο Ασντόντ του Ισραήλ, στην Έφεσο της Τουρκίας, στη Λεμεσό της Κύπρου και στη Ρόδο.