10 Μαΐου 2019

Τουρκία σε Ρωσία: Σταματήστε τις επιθέσεις στο Ιντλίμπ

Η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία στις 9 Μαΐου να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε...


... από τον ρωσικό ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, οι οποίοι έχουν σκοτώσει περισσότερους από 100 πολίτες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού πρακτορείου Anadolu.

Μετά το αίτημα, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι επιδρομές είχαν λήξει το πρωί της 10ης Μαΐου, πρόσθεσαν οι πηγές. Τουλάχιστον 108 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Idlib από τις 26 Απριλίου, εν μέσω εντατικών αεροπορικών επιθέσεων από το συριακό καθεστώς και τους Ρώσους συμμάχους τους, σύμφωνα με το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να μετατρέψουν το Ιντλίμπ σε ζώνη απαγόρευσης κλιμάκωσης, στην οποία θα απαγορευόταν ρητά η επιθετικότητα.

Σημειώνεται πως ιδιαίτερα μετά την επίθεση τρομοκρατικών οργανώσεων σε αεροπορική βάση της Ρωσίας στο Χμεϊμίν, Ρωσία και συριακή κυβέρνηση έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους.