9 Μαΐου 2019

Η φιλοϊρανική πολιτοφυλακή του Ιράκ δήλωσε ότι θα επιτεθεί στους Αμερικανούς εάν χτυπήσουν το Ιράν

Η φιλοϊρανική παραστρατιωτική πολιτοφυλακή Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ (Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι), που έχει αναγνωριστεί ως τμήμα του ιρακινού στρατού, ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει πόλεμο στις αμερικανικές δυνάμεις...


... στο Ιράκ εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να επιτεθεί στο Ιράν.

Τις απειλές εξαπέλυσε ο Τζαμπάρ Αλ Μαμούρι, διοικητής της Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι στην ιρακινή επαρχία της Ντιγιάλα. Εκτιμάται ότι οι απειλές του Τζαμπάρ Αλ Μαμούρι αποτελούν απάντηση στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλουν το αεροπλανοφόρο «Λίνκολν» στη Μέση Ανατολή και ένα σμήνος βομβαρδιστικών.

Οι Αμερικανοί έχουν πληροφορίες ότι το Ιράν σχεδιάζει επιθετική ενέργεια με στόχο τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή. Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τη Βαγδάτη για να λάβει διαβεβαιώσεις από την ιρακινή κυβέρνηση ότι δεν θα συνταχθεί με το Ιράν.

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα στο Ιράν να το σκεφτεί διπλά πριν επιτεθεί στα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ήταν «πολύ συγκεκριμένες» για «επικείμενες επιθέσεις» από το Ιράν.

Ο Τζαμπάρ Αλ Μαμούρι δήλωσε ότι οι Ιρακινοί σιίτες παραστρατιωτικοί θα απαντήσουν εάν οι αμερικανικές δυνάμεις πλήξουν το Ιράν. Προειδοποίησε ότι «στη Μέση Ανατολή πλησιάζει ένα επικίνδυνο τσουνάμι υπό την εποπτεία του Σιωνιστικού καθεστώτος» του Ισραήλ.