16 Μαΐου 2019

Πρόσκληση Μέρκελ για ενωμένη Ευρώπη απέναντι στις ΗΠΑ

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων, ΗΠΑ και ΕΕ ειδικότερα της Γερμανίας, έχει επιδεινωθεί μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και τις απειλές κατά ευρωπαϊκών εταιρειών...


... για κυρώσεις και υψηλότερους δασμούς.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Zueddeutche Zeitung λίγο πριν τις Ευρωεκλογές η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε την Ευρώπη να είναι ενωμένη και να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Μία από τις ισχυρότερες πολιτικούς δήλωσε ότι «οι παλιές βεβαιότητες της μεταπολεμικής τάξης δεν ισχύουν πλέον» εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί σε έναν αλλαγμένο κόσμο».

Παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη εμφανίζεται αδύναμη μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και υπογράμμισε ότι το ευρώ παλεύει να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές κυρώσεις καθώς δεν είναι το ηγετικό νόμισμα στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, επαίνεσε το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν είναι διχασμένη στο συγκεκριμένο ζήτημα όπως ήταν με τον πόλεμο του Ιράκ.

Τόνισε ότι Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία έχουν διαφορετική προσέγγιση από τις ΗΠΑ και παραδέχτηκε ότι μοιράζεται κοινά συμφέροντα με Ρωσία και Κίνα. Ωστόσο, αναφερόμενη στην Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ έθεσε και πάλι την Ευρώπη απέναντί τους και δήλωσε ότι «πιέζουν» τους Ευρωπαίους να βρουν κοινές θέσεις.

«Είναι συχνά δύσκολο δεδομένου των διαφορετικών συμφερόντων. Αλλά το κάνουμε αυτό, σκεφτείτε για παράδειγμα την πολιτική μας για τη διένεξη στην Ουκρανία» τόνισε, καθώς και την κοινή στρατηγική για την Αφρική. Την ίδια ώρα, κατέληξε ότι η πολιτική δύναμη της Ευρώπης ακόμα δεν ταιριάζει με τις οικονομικές δυνατότητές της. Σύμφωνα με την ίδια οι Ευρωπαίοι κινούνται σταδιακά προς τα μπροστά.

«Πρέπει να έχουμε ρεαλιστική εκτίμηση για τις δυνατότητές μας και πρέπει να τις ενδυναμώσουμε στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία, κάνουμε καλή πρόοδο» πρόσθεσε.

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο έτος μετά από αρκετές αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, που οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με στόχο να μηδενίσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές παρά την αντίθεση της Ευρώπης που αναζητά τώρα τρόπο να μειώσει τον αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις και την ασφάλεια στην περιοχή.