19 Μαΐου 2019

Το παρασκήνιο με την άδεια Κουφοντίνα

Στον Αρειο Πάγο η κρίσιμη απόφαση για τον Κουφοντίνα

Μετά το μπαράζ καταδρομικών επιθέσεων «υπέρ αδειοδότησης» Κουφοντίνα, σειρά ερωτημάτων προκάλεσε η σπουδή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου...


... να ασκήσει, αργά το βράδυ της Παρασκευής, αναίρεση κατά της απόφασης των δικαστών του Βόλου, οι οποίοι ομόφωνα είχαν κρίνει ότι δεν μπορεί να δοθεί νέα άδεια στον «βασικό» εκτελεστή της «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου άσκησε, τελικά, την αναίρεση, δρομολογώντας δικαστικές διαδικασίες, που μπορεί να οδηγήσουν στην ανατροπή της αρνητικής απόφασης των δικαστών για το αίτημα Κουφοντίνα, λίγες μόλις ημέρες μετά την ετυμηγορία τους, η οποία ελήφθη με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα.

Εντύπωση και ποικίλα σχόλια ακολούθησαν την απόφαση της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού να προχωρήσει σε αναίρεση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, τη στιγμή που αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στον οποίο αρχικά χρεώθηκε η υπόθεση, αρνήθηκε να το κάνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου, στον οποίο είχε αναθέσει η κυρία Δημητρίου να μελετήσει το θέμα από τις 15 του μηνός, την Παρασκευή την ενημέρωσε πως δεν μπορεί να ασκηθεί αναίρεση... Το σκεπτικό του ήταν, πως πέρα από τα νομικά θέματα, εάν δηλαδή οι πολυϊσοβίτες «τύπου Κουφοντίνα» με τις 11 φορές ισόβια δικαιούνται ή όχι άδειες, μιας και ο νόμος δεν είναι σαφής, ότι η περίπτωση του αρχιεκτελεστή της 17Ν έχει και ουσιαστικά ζητήματα.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι δεν μπορεί να του χορηγηθεί άδεια διότι δεν έχει τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, δηλαδή είναι αμετανόητος και επικίνδυνος να διαπράξει τα ίδια, συμφωνώντας με τους δικαστές του Βόλου που είχαν το θάρρος να κρίνουν, όπως έκριναν, παρά τις απειλές που είχαν εκτοξευθεί κατά της ζωής τους από ηγετικό στέλεχος γνωστής «συλλογικότητας».

Μετά την άρνηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προχωρήσει σε αναίρεση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποφάσισε να προχωρήσει η ίδια, αναλαμβάνοντας και το βάρος της απόφασης σε μια συγκυρία που καθορίζεται από την ένταση της προεκλογικής περιόδου, αλλά και τα βίαια επεισόδια υποστηρικτών του Κουφοντίνα, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει καταδρομικές δράσεις σε πολιτικές συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης, σε καταλήψεις γραφείων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με βανδαλισμούς στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την οδό Βουκουρεστίου.

Η απόφαση της κ. Δημητρίου να προχωρήσει σε αναίρεση της ομόφωνης απόφασης των δικαστών του Βόλου θα κριθεί τις επόμενες ημέρες σε ανώτατο πάλι επίπεδο, καθώς θα συνεδριάσει προς τούτο το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου. Οι αρεοπαγίτες θα κληθούν να λάβουν κρίσιμη απόφαση, που θα καθορίζει στο εξής την τύχη των όποιων αιτημάτων του πολυϊσοβίτη καθώς θα κρίνουν και θα αποφανθούν εάν δικαιούται, παρά τις 11 φορές ισόβια που έχει, να παίρνει ή όχι άδειες.

Η απόφασή τους, αν συμφωνήσουν με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα ανοίξει τον δρόμο να βγαίνει συχνά από τις φυλακές ο Κουφοντίνας, ενώ αν απορρίψουν την αναίρεση, τότε οι άδειες για τον αρχιεκτελεστή της 17Ν και άλλους καταδίκους για ανάλογα εγκλήματα δεν θα είναι εύκολες.

Η απεργία πείνας
Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση ληφθεί θα έχει μεγάλη σημασία, όπως αυτονόητη είναι και η σημασία της κίνησης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να παρέμβει και να δρομολογήσει δικαστικές εξελίξεις, αμφισβητώντας ευθέως την απόφαση των δικαστών του Βόλου.

Πάντως, οι όποιες εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο κρίνονται και υπό τη σκιά μιας ακόμη παραμέτρου: της απόφασης του Κουφοντίνα να ασκήσει πίεση για να ικανοποιηθεί το αίτημά του προχωρώντας σε απεργία πείνας – και τη συνεπακόλουθη νοσηλεία του στην Εντατική.

Η χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα σκόνταψε όταν η υπόθεση έφθασε να κριθεί από δικαστές μετά την αρνητική τοποθέτηση στο συμβούλιο της φυλακής του αρμόδιου εισαγγελέα. Και στις δύο περιπτώσεις, όταν δικαστικά συμβούλια επιλήφθηκαν της υπόθεσης, η απόφαση ήταν αρνητική, ενώ πριν, όταν η απόφαση ήταν στην αρμοδιότητα του συμβουλίου των φυλακών, όπου μετέχουν ένας εισαγγελέας, μια κοινωνική λειτουργός και ο διευθυντής της φυλακής, οι αιτήσεις Κουφοντίνα για άδειες είχαν πάντα θετική κατάληξη.

Μάλιστα, όταν είχαν δοθεί άδειες στον Κουφοντίνα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε διατάξει τον πειθαρχικό έλεγχο των εισαγγελέων που συμφώνησαν στη χορήγησή τους, ενώ τώρα η τοποθέτησή της στον χειρισμό του όλου θέματος ήταν εντελώς αντίθετη...
Ιωάννα Μάνδρου, Καθημερινή