18 Μαΐου 2019

Χάνει βουλευτική ιδιότητα και ασυλία ο Γκρουέφσκι

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ από τα Σκόπια, ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για θέματα βουλευτικής Εντολής και Ασυλίας, ότι ο βουλευτής και πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι...


... απουσιάζει αδικαιολόγητα για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Συνεπώς πληρούνται οι προϋποθέσεις για την σύγκληση συνεδρίασης με θέμα την ανάκληση της βουλευτικής του ιδιότητας. Η Επιτροπή, σύμφωνα με το πρακτορείο το οποίο επικαλείται πηγές εντός του Κοινοβουλίου, θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση επί του θέματος την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το άρθρο 59 του Κανονισμού της Βουλής, μετά την γνωστοποίηση του θέματος από τον Πρόεδρο της Βουλής, η Επιτροπή υποχρεούται εντός 15 ημερών να υποβάλει στο Κοινοβούλιο πρόταση ανάκλησης της βουλευτικής εντολής.

Στη συνέχεια η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα συζητήσει επί της πρότασης και είτε θα λάβει απόφαση περί ανάκλησης είτε θα αποφανθεί ότι το αίτημα στερείται νομικής βάσης. Για την υιοθέτηση του εν λόγω αιτήματος απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές επί συνόλου 120).

Τα ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι ο βουλευτής και πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι έχει καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης δύο ετών για υπόθεση διαφθοράς δηλ. αγοράς πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος Mercedes από το δημόσιο των Σκοπίων. Θεωρείται επίσης ύποπτος για τη διοργάνωση των αιματηρών γεγονότων στο Κοινοβούλιο της χώρας τον Απρίλιο του 2017. Διέφυγε πέρυσι στην Ουγγαρία όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο.