18 Μαΐου 2019

ΗΠΑ: Το θέμα της άμβλωσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Τη μεταρρύθμιση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, έτσι ώστε αυτή να εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, παρά την ψήφιση πολιτειακών νόμων που καθιστούν παράνομη τη διακοπή της κύησης, πρότεινε η υποψήφια...


... για το χρίσμα των Δημοκρατικών, γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν.

Το θέμα της άμβλωσης έχει βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά την επιβολή αυστηρών απαγορεύσεων σε πολιτείες του αμερικανικό Νότου τις τελευταίες εβδομάδες. Η τοπική Βουλή του Μιζούρι αναμένεται να ψηφίσει εντός των προσεχών ημερών την απαγόρευση της άμβλωσης από την όγδοη εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβερνήτης της Αλαμπάμας υπέγραψε νόμο, ο οποίος χαρακτηρίζει κακούργημα την άμβλωση, ενώ οι πολιτείες του Κεντάκι, του Μισισιπί, του Οχάιο και της Τζόρτζια έχουν ήδη απαγορεύσει τη διακοπή της κύησης «μετά τον εντοπισμό σφυγμού στο έμβρυο». Οι απαγορεύσεις προβλέπουν εξαιρέσεις μόνο σε περιπτώσεις θανατηφόρων ιατρικών επιπλοκών και όχι σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

«Πρόκειται για μία σκοτεινή στιγμή. Ο κόσμος είναι οργισμένος και φοβισμένος και έχει δίκιο. Εφτασε, όμως, η ώρα να αντιδράσουμε και να παλέψουμε», έγραψε η κ. Ουόρεν σε μήνυμά της. Η γερουσιαστής πρότεινε την ψήφιση νόμων από τη Γερουσία, οι οποίοι θα ενισχύουν την ιστορική απόφαση του 1973 «Ρόου εναντίον Ουέιντ» του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία νομιμοποίησε την άμβλωση.

«Ενας άλλος νέος νόμος θα πρέπει να απαγορεύει στις πολιτείες να αναμειγνύονται στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών», γράφει η γερουσιαστής.