19 Μαΐου 2019

Ο πρόεδρος της Αλβανίας απειλεί με εμφύλιο πόλεμο, εάν ο πρωθυπουργός δεν συμβιβαστεί…

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, απείλησε χθες με πολιτικές συγκρούσεις. Μέχρι χθες, αυτός που ζητούσε εξέγερση του λαού, ήταν ο Σαλί Μπερίσα, κάνοντας ότι είναι δυνατόν για να αρπάξει φωτιά η Αλβανία.

Αλλά, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας...


... έπρεπε να παρεμβαίνει πυροσβεστικά σε μια τέτοια κατάσταση, αφού υποτίθεται ότι είναι ουδέτερος, ο Ιλίρ Μέτα κάνει ακριβώς το αντίθετο, σημειώνει χαρακτηριστικά το αλβανικό δημοσίευμα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος του κόμματος ‘Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ενσωμάτωση’ απείλησε με ένα δεύτερο 1997, εάν ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δεν αποχωρήσει από τη στάση που κρατά. Πριν από λίγες ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα είπε ότι η χώρα θα γίνει χειρότερη από ό, τι το 1997, αλλά ο πρόεδρος αντί να καταδικάσει οποιαδήποτε βίαιο σενάριο, φαίνεται να προωθεί αυτήν την ιδέα.

Ο Μέτα σε εκδήλωση στο Σερρίκ, δήλωσε ότι η χώρα κατευθύνεται σε εμφύλιο πόλεμο. Το μήνυμά του ήταν, σαφώς, προς τον πρωθυπουργό Ράμα, απειλώντας τον με τον τρόπο αυτόν, εάν δεν συμβιβασθεί με την αντιπολίτευση.

«Νομίζω ότι αυτή η κατάσταση δεν θα ξαναγινόταν μετά από 22 χρόνια, από τότε που η Αλβανία  διαιρέθηκε το 1997, το οποίο ήταν πολύ κακό έτος.   Η αλβανική εφημερίδα επικρίνει τη στάση του προέδρου της αλβανικής δημοκρατίας σημειώνοντας  χαρακτηριστικά:

«Όταν ήταν πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο Μέτα, δεν υποστήριξε ποτέ το Σοσιαλιστικό Κόμμα που ήταν τότε στο συνασπισμό, αλλά προσπαθούσε να κρατήσει το ρόλο του ουδέτερου προέδρου.

» Αλλά, τώρα που είναι πρόεδρος της δημοκρατίας, κουβαλά νερό στο μύλο της αντιπολίτευσης, ενώ έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις πολιτικές εντάσεις και να πείσει τα κόμματα σε μια ήπια στάση, εντούτοις ο αρχηγός του κράτους φαίνεται να χύνει περισσότερο λάδι στη φωτιά, με την ομιλία του για επιστροφή της χώρας στα γεγονότα του 1997», σημειώνει το φιλοκυβερνητικό δημοσίευμα.
[Πηγές: sot.com.al, βαλκανικό περισκόπιο]