10 Μαΐου 2019

Μάθιου Πάλμερ: Η Πρίστινα και το Βελιγράδι να ακολουθήσουν το παράδειγμα Σκοπίων - ΒΙΝΤΕΟ

Ο αναπληρωτής Βοηθός  Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, δήλωσε ότι είναι καιρός οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων να κατανοήσουν τον ρόλο τους και να οδηγήσουν τις χώρες τους [δείτε το βίντεο]...


... στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της περιοχής είναι ίδιος: η πρόοδος. Αλλά η ρωσική επιρροή, από την άλλη πλευρά, είναι βολικό για αυτήν να υπάρχει διαφθορά και ασταθή κατάσταση», δήλωσε ο Πάλμερ στην βαλκανική υπηρεσία του Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισκέφθηκε το Σαράγιεβο, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ερωτηθείς εάν υπάρχει μία  συγκεκριμένη πολιτική μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ο Πάλμερ απάντησε θετικά.

«Πριν έρθω στο Σαράγιεβο, βρισκόμουν στις Βρυξέλλες και είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με ορισμένους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο στόχος μας, όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, παραμένει αμετάβλητος. Θέλουμε να βοηθήσουμε την περιοχή να κινηθεί περαιτέρω προς τη δυτική ολοκλήρωση για την επιτυχή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση», δήλωσε ο Πάλμερ.

Πρόσθεσε λέγοντας ότι το όραμα των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι το ίδιο: μια ευημερούσα και ειρηνική περιοχή, τόσο για τις ίδιες τις χώρες  αλλά και τους γείτονες  που όλοι μαζί αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Ως καλό παράδειγμα, ο Πάλμερ ανέφερε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έληξε τη διαφωνία του ονόματος μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία αυτή δείχνει πόσο σημαντική είναι η ηγεσία. Ο Πάλμερ δήλωσε ότι η συμφωνία έχει επιτευχθεί από τους πρωθυπουργού των δύο χωρών και ότι η διεθνής κοινότητα την υποστήριξε.

«Ελπίζω ότι  από αυτό το παράδειγμα θα αντλήσουν διδάγματα  οι ηγέτες του Βελιγραδίου και της Πρίστινα και να αρχίσει η πορεία του συμβιβασμού και να βρουν μια λύση», είπε ο Πάλμερ, σύμφωνα με την αλβανική ‘Σότ’.
[Πηγές: sot.com.al, βαλκανικό περισκόπιο]