10 Μαΐου 2019

Πλατσιδάκης: Ο Έλληνας που ανακηρύχθηκε Προσωπικότητα της χρονιάς για τη διεθνή ναυτιλία

Μία μεγάλη διάκριση για την ελληνική ναυτιλία

Ο Γιάννης Πλατσιδάκης, ένα από τα πιο καταρτισμένα και σεβαστά στελέχη όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, ανακηρύχθηκε...


... προσωπικότητα της χρονιάς στη διεθνή ναυτιλία από τα Seatrade Awards.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ο Διευθυντής του Ομίλου Αγγελικούση, managing director της Maran Dry Management και επίτιμος πρόεδρος της Intercargo, συγκινημένος για τη μεγάλη τιμή που του έγινε, παραλαμβάνοντας το βραβείο του είπε μεταξύ άλλων:

«Είμαι βαθειά υπερήφανος για την τιμή που μου έγινε. Αν έπρεπε να αρχίσω την επαγγελματική μου καριέρα σήμερα θα διάλεγα να ακολουθήσω ακριβώς την ίδια ακριβώς ρότα.

Όμως για να είμαι δίκαιος και σωστός απέναντί σας πρέπει να παραδεχθώ ότι δεν την επέλεξα συνειδητά πριν από 41 χρόνια. Από καθαρή σύμπτωση βρέθηκε στον τραπεζικό κλάδο κυρίως στον κλάδο της ναυτιλιακής χρηματοδότησης και ακολούθως στον πραγματικό κόσμο της ναυτιλιακής βιομηχανίας όπου πριν από λίγους μήνες συμπλήρωσα 31 χρόνια στον Όμιλο Αγγελικούση.

» Ποια σύμπτωση που μαζί με εμένα και τα Seatrade Awards συμπλήρωσαν φέτος τα 31 χρόνια από την ίδρυσή τους. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που έτυχε να υπηρετώ αυτόν τον κλάδο ο οποίος είναι δυναμικός, ο οποίος εξελίσσεται συνεχώς και είναι γεμάτος προκλήσεις».

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο Γιάννης Πλατσιδάκης αναφέρθηκε στη σημασία της Ναυτιλίας από τα αρχαία χρόνια κάνοντας ειδική αναφορά στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια του Ομήρου, στον Μινωικό πολιτισμό, στον Αθηναϊκό πολιτισμό, τον Αιγυπτιακό και στην πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς την Περσία, την Ινδία και το Αφγανιστάν αλλά και στους Βίκινγκς.

«Μία βιομηχανία, η ναυτιλιακή, η οποία παρά την τεράστια συνεισφορά της στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ανάπτυξης της παγκόσμιας κοινωνίας δεν χαίρει της ανάλογης εκτίμησης και σεβασμού θα της πρέπει» και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας:  «Αν έχω αφήσει έστω και ένα μικρό αποτύπωμα στην πορεία ανάπτυξης και εξέλιξης τη ναυτιλίας, στην εικόνα της αλλά και στην προσφορά της στην κοινωνία μας αυτό θα είναι η πιο πολύτιμη επιβράβευση για εμένα».

Ο Γιάννης Πλατσιδάκης έχει χαράξει τη δική του ρότα στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, αφήνοντας το αποτύπωμά του στα τεκταινόμενα και ειδικά στις δύσκολες οικονομικά εποχές που διανύει ο πλανήτης, οι οποίες επηρεάζουν και τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Σπούδασε μαθηματικός και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, εμβαθύνοντας στην επιχειρησιακή έρευνα, στα οικονομικά και την οικονομετρία. Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα διετέλεσε πρόεδρος της Bank of America.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 πέρασε στη ναυτιλία όπου έμελλε να πραγματοποιήσει λαμπρή καριέρα, η οποία τον έφερε στους κορυφαίους ναυτιλιακούς παράγοντες του κόσμου. Μετά από έναν χρόνο ως οικονομικός διευθυντής στη Marmaras Navigation του Διαμαντή Διαμαντίδη πήγε στον Ομιλο Αγγελικούση, στον οποίο παραμένει έως σήμερα. Από το 1989 μέχρι σήμερα είναι εντεταλμένος σύμβουλος της Anangel Maritime Services Inc. και στη συνέχεια του Ομίλου Αγγελικούση.

Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Intertanko την περίοδο 2009-2015, αντιπρόεδρος της Intercargo κατά τα έτη 2004-2012 και από τον Οκτώβριο του 2012 έως τα τέλη του 2018 πρόεδρός της, όπως επίσης ενεργό μέλος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από το 1994 και μέλος του Δ.Σ., ο κ. Πλατσιδάκης, κρατώντας χαμηλούς τόνους, χειρίζεται τεράστια projects απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη της ναυτιλιακής κοινότητας.
Του Μηνά Τσαμόπουλου, newmoney