9 Μαΐου 2019

Συνάντηση αρχηγών βαλκανικών κρατών στα Τίρανα

Αρχηγοί κρατών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συγκεντρώθηκαν στα Τίρανα στο πλαίσιο της διαδικασίας «Μπάρντο – Μπριόνι», μια πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από το 2013 από την Κροατία και τη Σλοβενία, για την προώθηση...


... της προσέγγισης της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς και ο πρόεδρος Μπορούτ Παχόρ, μαζί με τον Αλβανό πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, φιλοξενούν τη συνάντηση, το σημαντικό μέρος της οποίας θα διεξαχθεί σήμερα.

Εκτός από τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών, έφθασαν στα Τίρανα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.  Αναμένεται ότι οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων θα εγκρίνουν μια κοινή δήλωση απευθυνόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας την ένταξη της περιοχής στην ατζέντα της ΕΕ καθώς η ευρωπαϊκή προοπτική θεωρείται σημαντική όχι μόνο για τη σταθερότητα της περιοχής, αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι ηγέτες των Βαλκανίων αναμένεται να έχουν και διμερείς συναντήσει. Η Μογκερίνι συναντήθηκε το απόγευμα τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι και το βράδυ με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς.