11 Μαΐου 2019

Οι πέντε προηγούμενοι τελικοί ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

Οι κλούβες της Αστυνομίας έξω από το ΟΑΚΑ

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχει πάρει η ΕΛ.ΑΣ. εν όψει του βραδινού τελικού Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Περίπου 3.000 αστυνομικοί...


... θα είναι επί ποδός περιμετρικά του σταδίου, ενώ αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στο κέντρο της Αθήνας, καθώς αναμένεται οπαδοί, κυρίως του ΠΑΟΚ, να παρακολουθήσουν τον αγώνα στον σύνδεσμό τους στο κέντρο της Αθήνας.

Σημειώνεται, ότι με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, έχουν απαγορευτεί οι συναθροίσεις στο κέντρο της Αθήνας για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια μεταξύ οπαδών.

Οι δύο τους εγκαινίασαν (ποδοσφαιρικά) το Ολυμπιακό Στάδιο με τον τελικό του 1983, οι δύο τους δίνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (και τρίτη σερί καθώς είχε προηγηθεί ο τελικός του Βόλου) ραντεβού στο ΟΑΚΑ με φόντο το έπαθλο το φετινό Κύπελλο Ελλάδας.

Αυτός είναι συνολικά ο έκτος τελικός Δικεφάλων, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, έχουμε το ίδιο ζευγάρι φιναλίστ για 3η συνεχόμενη χρονιά κι απομένει να δούμε αν θα συνεχιστεί το σερί του ΠΑΟΚ ή αν η ΑΕΚ πάρει τη ρεβάνς.

Ο πρώτος τελικός ΑΕΚ-ΠΑΟΚ έγινε το 1939 στη Νέα Φιλαδέλφεια με τον ΠΑΟΚ να προηγείται με το γκολ του Ιωαννίδη, αλλά η Ένωση έκανε την ανατροπή με τους Χατζησταυρίδη, Μανέττα.

Τέσσερις δεκαετίες αργότερα και πάλι στο λεκανοπέδιο, αλλά αυτή τη φορά στο Καραϊσκάκη, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ διεκδικούν τον τίτλο με τους κιτρινόμαυρους να επικρατούν χάρις στα γκολ των Μπάγεβιτς, Μαύρου στο Β' ημίχρονο.

Κατόπιν ακολούθησε ο τελικός του ΟΑΚΑ, όπου η ΑΕΚ έκανε το 3 στα 3 (νίκησε με 2-0) και ο Βαγγέλης Βλάχος στα 21 του χρόνια έγινε ο νεότερος αρχηγός που πήρε το Κύπελλο.

Κάπου εκεί όμως τελείωσε η κιτρινόμαυρη κυριαρχία με τον ΠΑΟΚ να απαντά με τις δύο νίκες το 2017 και το 2018. Στο Πανθεσσαλικό, στον τελικό της ντροπής με τα φοβερά επεισόδια πριν τον αγώνα, ο ΠΑΟΚ νίκησε με 2-1, ενώ πέρσι στο ΟΑΚΑ (κι αφού είχε προηγηθεί το επεισοδιακό ματς πρωταθλήματος, οι Θεσσσαλονικείς κυριάρχησαν πλήρως και με δύο γκολ στο Β' ημίχρονο σφράγισαν τη νίκη. Κι αυτή ήταν η πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ σε τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ (είχε χάσει κι από την Λάρισα κι από τον ΠΑΟ).