9 Μαΐου 2019

Το Ιράν μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους κοντά στον Περσικό Κόλπο

Το Ιράν μεταφέρει τους μικρού βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους του κοντά στον Περσικό Κόλπο, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο ίδιος αξιωματούχος, πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος...


... που οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο «Λίνκολν» στην περιοχή. Το Ιράν φέρεται να προετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση ενάντια αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που μίλησε στο CNN.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, αναφερόμενος στην ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου και των βομβαρδιστικών στον Κόλπο, είπε ότι γίνονται εξαιτίας της «αξιόπιστης απειλής» από πλευράς του Ιράν. Το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Ιράκ για να διασφαλίσει τη στάση της μεσοποτάμιας αραβικής χώρας απέναντι στο Ιράν.

Υπάρχουν «ενδείξεις ότι οι ιρανικές δυνάμεις και παραστρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν κάνουν προετοιμασίες για να επιτεθούν στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης λοχαγός Μπιλ Ούρμπαν.

Δεν είναι σαφές εάν οι ιρανικοί πύραυλοι αναπτύσσονται στη στεριά ή σε σκάφη για να εξαπολυθούν κατά των Αμερικανών. Οι Αμερικανοί λέγεται ότι στέλνουν και επιπλέον πυροβολαρχίες αντιαεροπορικών «Πάτριοτ». Αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία, στο Μπαχρέιν και στο Κατάρ.