17 Μαΐου 2019

Μνημείο με ιδιαίτερους συμβολισμούς για ειρήνη και ανεκτικότητα εγκαινιάζεται στην Κύπρο

Τα επίσημα εγκαίνια ενός μνημείου με ιδιαίτερους συμβολισμούς θα πραγματοποιηθούν αύριο, Σάββατο, στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην πόλη της Λεμεσού.

Ο λόγος για το «Μνημείο Ειρήνης και Ανεκτικότητας», έργο...


... του γλύπτη Φίλιππου Γιαπάνη που το φιλοτέχνησε κατόπιν πρωτοβουλίας του επιχειρηματία Νικολάι Ίβτσικοφ.

Στην τελετή θα παρευρεθεί ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα κάνει και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, ενώ το «παρών» θα δώσουν διπλωμάτες, εκπρόσωποι ΜΜΕ, καθώς και απλοί πολίτες.

Πρόκειται για μια χάλκινη σύνθεση στη βάση της οποία αναπαρίσταται κορμός ελαιόδεντρου, ενώ στην κορυφή βρίσκεται μια σφαίρα που συμβολίζει τον πλανήτη Γη. Τη σύνθεση συμπληρώνουν δύο περιστέρια που συμβολίζουν την ειρήνη και την ανεκτικότητα.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η προώθηση της ιδέας του ανθρωπισμού και της πίστης στην παγκόσμια ειρήνη μέσα από την εφαρμογή των αρχών της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ιδιαίτερα του Τρίτου Άρθρου που προβλέπει ότι «Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια».

Παράλληλα, επιθυμία των ιθυνόντων είναι να ακουστεί η φωνή ανθρώπων από όλον τον κόσμο, η επιθυμία για ειρήνη, σεβασμό των αρχών του ανθρωπισμού και η μείωση των διπλωματικών εντάσεων σε διεθνές επίπεδο. Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε και η Κύπρος καθώς προσφέρει ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ εθνών, ενώ λειτουργεί κι ως μεσολαβητής στην εγκαθίδρυση ενός ειρηνικού διαλόγου.

Το μνημείο βρίσκεται σε μια περιοχή με τουριστική κίνηση και σημείο έντονης κυκλοφορίας, γεγονός που εξασφαλίζει την αναγνωρισιμότητα τού μνημείου. Οι τοπικές αρχές σκοπεύουν, μάλιστα, να κυκλοφορήσουν μια συλλογή φωτογραφιών από το μνημείο ως βασικό έκθεμα σε χιλιάδες καρτ-ποστάλ που θα διανεμηθούν σε ολόκληρο τον κόσμο.