8 Μαΐου 2019

Πρόεδρος της ABTTF: "Ψήφο μόνο στο DEB και σε Τούρκους υποψηφίους"

Ανακοίνωση της "Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης" (ABTTF), για όσους δεν συνειδητοποίησαν ακόμη τον ρόλο των τουρκόψυχων στην Θράκη.

Στις 26 Μαίου 2019 παράλληλα με τις τοπικές...


... και περιφερειακές εκλογές στην χώρα μας την Ελλλάδα, θα γίνουν και εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο.

Ενώ στις ευρωεκλογές τα πολιτικά κόμματα μετέχουν με τις δικές τους λίστες, στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές θα ανταγωνιστούν υποψήφιοι με διάφορες λίστες. Στους δήμους Αριιανών και Μύκης οι υποψήφιοι δήμαρχοι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, είναι όλοι μέλη της τουρκικής κοινότητας δυτικής Θράκης και ο εκλογικός αγώνας θα γίνει ανάμεσα σε Τούρκους υποψηφίους.

Ενώ στον δήμο Ιάσμου ανταγωνίζονται δύο Τούρκοι και ένας Έλληνας υποψήφιος. Στους δήμους Κομοτηνής, Ξάνθης, Μαρώνειας, Αβδήρων και Τοπείρου, στους συνδυασμούς ηγούνται Έλληνες και σε αυτούς περιλαμβάνονται μέλη της τουρκικής κοινότητας δυτικής Θράκης.

Επίσης αγωνιζόμαστε παίρνοντας μέρος στους συνδυασμούς για την περιφέρεια όπου επίσης ηγούνται Έλληνες.

Ενώ όμως στις λίστες των κομμάτων της ελληνικής πλειοψηφίας για το ευρωκοινοβούλιο περιλαμβάνονται και Τούρκοι υποψήφιοι, στις εκλογές αυτές μετέχει και το κόμμα DEB το μοναδικό πολιτικό κόμμα της τουρκικής κοινότητας δυτικής Θράκης με λίστα που αποτελείται εξολοκλήρου από Τούρκους υποψηφίους.

Όπως είναι γνωστό λόγω του εμποδίου του πλαφόν 3%, που εφαρμόζεται στις γενικές εκλογές της Ελλάδας και στις ευρωεκλογές, το DEB δεν διαθέτει βουλευτή. Οπως θυμόμαστε το 2014 παρά το ότι το κόμμα DEB στις ευρωεκλογές βγήκε πρώτο στη Ροδόπη, 2ο στην Ξάνθη και 3ο στο σύνολο της περιφέρειας Aνατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι υποψήφιοι του DEB δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο ευρωκοινοβούλιο.

Οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης λόγω του πλαφόν εμποδίου του 3% που εφαρμόζεται στη χώρα και για τους ανεξάρτητους υποψηφίους και για τα πολιτικά κόμματα στις υποψηφιότητά τους για το ελληνικό κοινοβούλιο παίρνουν μέρος ως υποψήφιοι στα κόμματα της πλειοψηφίας. μάλιστα στις τελευταίες γενικές εκλογές εμείς ήμασταν που κερδίσαμε και τις τρεις έδρες στο νομό Ροδόπης.

Πέραν τούτου το κόμμα της εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο της Ελλάδας πήρε τις περισσότερες ψήφους στην περιοχή της δυτικής Θράκης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και συνεχίζει σήμερα την εξουσία της χάρη στη στήριξη των τριών Τούρκων βουλευτών. Αλλά δυστυχώς τα προβλήματά μας ακόμη συνεχίζονται. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε λύσεις στα θέματα της τουρκικής κοινότητας δυτικής Θράκης. Αντίθετα προσέθεσε και άλλα.

Επί πολλά χρόνια θέτουμε τις αδικίες που μας έκανε η χώρα μας η Ελλάδα εντός των φορέων και οργανώσεων στην Ευρώπη.Αλλά στο θέμα της αποτροπής των αδικιών το ελληνικό κράτος δεν έκανε ούτε ένα βήμα και σε αυτό το θέμα δεν καταγράφηκε κάποια πρόοδος.

Η γνώμη μου είναι πως ως τουρκική κοινότητα δυτικής Θράκης πλέον πρέπει συνεχώς στην πρωτεύουσα Αθήνα να λέμε πως είμαστε θύματα και να θέτουμε συνεχώς τις αδικίες που έγιναν. Ναι το κόμμα DEB μπορεί μετέχοντας στις ευρωεκλογές να μην μπορέσει να βγάλει βουλευτή, αλλά με τη συμμετοχή του οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης και τα προβλήματά μας θα τεθούν στην επικαιρότητα της χώρας.

Η παρουσία μας πρέπει να γίνει αισθητή και ορατή σε όλη τη χώρα ! Πως ; Με τις ψήφους μας. ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές το κόμμα DEB και στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές τους Τούρκους υποψηφίους!

Εύχομαι ο ευλογημένος μήνας του Ραμαζανιού να φέρει όλα τα καλά στην τουρκική κοινότητα δυτικής Θράκης και σε όλη την ισλαμική κοινότητα. Εύχομαι επίσης από τώρα για τη γιορτή το Ραμαζάν Μπαϊράμ.
Με σεβασμό Χαλίτ Χαμπιπ Ογλού, Πρόεδρος ABTTF