12 Μαΐου 2019

Η Αλβανία θρηνεί και δεύτερο νεκρό στρατιωτικό μετά την 32χρονη Ζαρίφε - ΕΙΚΟΝΕΣ

Στην Αλβανία το πένθος βάρυνε, μετά τον θάνατο και δεύτερου Αλβανού στρατιωτικού από έκρηξη νάρκης στη Λετονία.

Τη Δευτέρα 6 Μαΐου μία Αλβανίδα αξιωματικός σκοτώθηκε [δείτε τις εικόνες]...
... και δύο ακόμα Αλβανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, ενώ συμμετείχαν σε επιχείριση εξουδετέρωσης ναρκών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στη Λετονία. Η 32χρονη υπολοχαγός Ζαρίφε Χασανάι σκοτώθηκε επί τόπου.

Πέντε μέρες μετά το δυστύχημα, πέθανε από τα τραύματά του και ο ταγματάρχης Κλόντιαν Τανούσης, όπως επιβεβαίωσε το αλβανικό υπουργείο Άμυνας. Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στους συγγενείς και φίλους των δύο στρατιωτικών. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και το ιατρικό προσωπικό που έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει τον Αλβανό ταγματάρχη στη ζωή.

«Η Λετονία είναι πολύ ευγνωμονούσα στη σύμμαχό μας Αλβανία που συμμετέχει στη ΝΑΤΟϊκή εκτεταμένη παρουσία στη Λετονία», είπε ο υπουργός Άμυνας Αρτίς Παμπρίκς. Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν στο σύνολό τους η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Λετονίας.

Ο τρίτος Αλβανός στρατιωτικός εξήλθε του νοσοκομείου την ίδια ημέρα της έκρηξης, αφού είχε επιφανειακά τραύματα. Η στρατονομία της Λετονίας διεξάγει έρευνα για τις αιτίες και συνθήκες της έκρηξης.

Η Αλβανία συμμετέχει με μια ομάδα 20 πυροτεχνουργών στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στη Λετονία. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο ταγματάρχης Τανούσης. Η πολυεθνική ΝΑΤΟϊκή δύναμη στη Λετονία τελεί υπό καναδική διοίκηση και αποτελείται από 1.400 στρατιώτες.  Αυτοί είναι από την Αλβανία, Τσεχία, Ιταλία, Καναδάς, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία.

Ο ταγματάρχης Τανούσης υπηρετούσε στον αλβανικό στρατό από το 2003. Άφησε πίσω του στην Αλβανία σύζυγο και τρία παιδιά.