17 Μαΐου 2019

Τούρκος Βουλευτής: «Υπάρχει σχέδιο αναβίωσης του Βυζαντίου με 120.000 Έλληνες»

Ο Τούρκος ακροδεξιός βουλευτής Ουμίτ Οζντάγ κατήγγειλε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι υπάρχει σχέδιο αναβίωσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Σε ένα ανθελληνικό παραλήρημα προχώρησε...


... την Πέμπτη βουλευτής του ακροδεξιού «Καλού Κόμματος» στην Τουρκία, που ηγείται η Μεράλ Ακσενέρ. Ο Ουμίτ Οζντάγ έκανε λόγο για κατάληψη νησιών στο Αιγαίο, για αναβίωση του Βυζαντίου και για διορισμό μητροπολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε μέρη που δεν υπάρχουν Έλληνες.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, ο Ουμίτ Οζντάγ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην τουρκική Βουλή, σχολιάζοντας τις εκκλήσεις -όπως είπε- τελευταία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων στην Τουρκία, που έφυγαν με τις ανταλλαγές του 1923, απάντησε χαρακτηριστικά σε όσους επιθυμούν κάτι τέτοιο, δηλαδή να εγκατασταθούν πάλι στη γειτονική χώρα, «να πάτε στην Ελλάδα να ζήσετε».

Ο Τούρκος ακροδεξιός έκανε λόγο για ύπουλο σχέδιο αναβίωσης του Βυζαντίου τόσο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και από Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν πίσω. Ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης, αντιδρώντας στο διορισμό ιερέων σε μέρη που δεν ζουν ομοεθνείς μας, κατηγόρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο αποκαλεί «ελληνορθόδοξο», ότι φέρνει από την Ελλάδα πιστούς για να συμμετέχουν στις λειτουργίες.

«Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Φαναρίου διορίζει μητροπολίτες σε διάφορους νομούς και επαρχίες της Τουρκίας. Στα μέρη όμως που τους διορίζει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας. Άλλωστε, το 1923 με τη Συμφωνία Ανταλλαγής των Πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας, οι μουσουλμάνοι και Τούρκοι που ζούσαν στην Ελλάδα μετανάστευσαν στην Τουρκία. Και οι εκτός Κωνσταντινούπολης ορθόδοξοι μετανάστευσαν στην Ελλάδα», είπε αρχικά ο Οζντάγ.

Και συνέχισε: «Διορίζονται παπάδες σε μέρη όπου δεν υπάρχει κοινότητα και μετά πραγματοποιούν λειτουργίες, στις οποίες καλούν για συμμετοχή άτομα από την Ελλάδα. Υπεύθυνη για την εξασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας και της άσκησης των λατρευτικών δικαιωμάτων της ελληνορθόδοξης μειονότητας είναι η Τουρκία.

» Πώς εξηγούμε τη μεταφορά από την Ελλάδα στην Τουρκία πιστών για να συμμετέχουν σε λειτουργίες; Πώς εξηγούνται διορισμοί μητροπολιτών σε ερείπια αρχαίων πόλεων που αποτελούν προστατευόμενες πολιτιστικά περιοχές; Στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου, που αποτελείται από 12 άτομα, το 2004 διορίστηκαν έξι μητροπολίτες ξένης υπηκοότητας. Αυτό είναι αντίθετο στους νόμους της Τουρκικής Δημοκρατίας, είναι ενάντια στην Τουρκική Δημοκρατία».

«Παρόλα αυτά συνεχίζεται αυτή η πρακτική και οι κυβερνήσεις του ΑΚΡ έχουν αποτύχει να επιβάλουν τη βούληση της Τουρκίας στον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη. Όσοι νομίζουν ότι λύνουν το πρόβλημα δίνοντας την υπηκοότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας στους ξένους που προανέφερα, να μην το νομίζουν καθόλου.

» Επιπλέον, βλέπουμε ότι αυτοί οι νέοι ιερείς είναι Έλληνες πολίτες», ανέφερε ο ακροδεξιός βουλευτής. Επίσης, ο Ουμίτ Οζντάγ έκανε λόγο και για κατάληψη νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το sigmalive.com, επισήμανε:

«Ότι τουρκικά νησιά στο Αιγαίο είναι υπό ελληνική κατοχή, το γνωρίζουμε. Στα νησιά που ανήκουν στην Τουρκική Δημοκρατία δεν ζούσε ούτε ένας άνθρωπος, αλλά το 2004 και μετά έφεραν όχι μόνο Έλληνες πολίτες να εγκατασταθούν, αλλά ακόμη χειρότερα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εγκατέστησαν μέχρι και δυνάμεις εκεί. Να πάτε στην Ελλάδα να ζήσετε!».

Συνεχίζοντας το ανθελληνικό του παραλήρημα, ο Τούρκος βουλευτής κατηγόρησε τους Έλληνες απόγονους «ανταλλαχθέντων», που επιθυμούν να επαναπατριστούν στον τόπο των προγόνων τους, ότι έχουν ένα ύπουλο σχέδιο να αναβιώσουν το Βυζάντιο.

«Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν ειδήσεις για 120 χιλιάδες Έλληνες που θέλουν να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα. Ακόμη και εκκλήσεις γίνονται “όσοι έφυγαν με τις ανταλλαγές να επιστρέψουν στον τόπο τους”. Όσοι λένε αυτές τις ανοησίες, τους συμβουλεύω το εξής: “Ας πάνε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα”.

» Από τους Τούρκους (ανταλλαχθέντες) που ήρθαν στην Τουρκία, υπάρχουν κάποιοι να θέλουν να πάνε στην Ελλάδα; Αυτοί θα μπορούν να εγκατασταθούν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη; Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχει ένα ύπουλο σενάριο για αναβίωση του ονείρου του Βυζαντίου», σημείωσε ακόμη ο Τούρκος βουλευτής.

Στο σενάριο αυτό ο Οζντάγ εντάσσει μάλιστα και τις εκδρομές των Ελλήνων στον Πόντο, καθώς και τις λειτουργίες που πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Μονή της Παναγίας της Σουμελά.

«Ο Βαρθολομαίος προσπαθεί επίμονα να αγνοήσει την Τουρκική Δημοκρατία. Δίνουν άδεια για λειτουργία στον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη στη Σουμελά και διοργανώνουν εκδρομές στη Μαύρη Θάλασσα με χάρτες του αποκαλούμενου Πόντου. Φέρνουν Έλληνες τουρίστες με λεωφορεία στην Τουρκία και αυτοί που συμμετέχουν στις λειτουργίες φωνάζουν συνθήματα και κυκλοφορούν με μπλουζάκια που γράφουν “Πόντος” και κανείς δεν βγάζει άχνα», επισήμανε ο ακροδεξιός βουλευτής.