22 Μαρτίου 2019

Μας προετοιμάζουν για συνδιαχείριση της ενέργειας με τους Τούρκους;

Το είπε ο κ. Ν. Κοτζιάς και το σχολίασα προχθές, ζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις, επειδή η δήλωσή του ερμηνεύθηκε ως προετοιμασία για νέα συμφωνία τύπου Πρεσπών.

Και ενώ, θα μπορούσε να θεωρηθεί...


... ότι ο κ. Ν. Κοτζιάς εξέφρασε προσωπικές απόψεις, που δεν εκπλήσσουν πλέον, ήρθε ο κ. Γ. Κατρούγκαλος να επιβεβαιώσει ότι νέες παραχωρήσεις ετοιμάζονται, αυτή την φορά προς τους Τούρκους.

Φαίνεται πως, οι Δυτικοί που εκτόξευσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, δεν το έκαναν μόνον για να παραδοθεί πλήρως η χώρα στους δανειστές, όπως συνέβη τον Ιούλιο του 2015, αλλά και για να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα με τους γείτονες.

Και κατά ασυνήθιστο τρόπο, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται αποβαίνουν πάντα εις βάρος της Ελλάδας. Δεν έχει νόημα επομένως, να τροποποιήσουμε το παλιό σύνθημα της Αριστεράς "Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος", σε "Τι Κοτζιάς, τι Κατρούγκαλος", επειδή είναι πλέον κατανοητό, ότι η ευθύνη βαρύνει κυρίως τον κ. Α. Τσίπρα. Αν θα μπορούσε να ισχυριστεί, ότι ο κ. Ν. Κοτζιάς ακολουθούσε προσωπική πολιτική -που μάλλον ακολουθούσε, εν αδυναμία του πρωθυπουργού να κατανοήσει το θέμα- και ο κ. Γ. Κατρούγκαλος ακολουθεί προσωπική πολιτική;

Το πρόβλημα ξεκινά πάντα από την κεφαλή. Ο κ. Α. Τσίπρας μπορεί να φιλοδοξεί να παραστήσει τον ηγέτη της ελληνικής κεντροαριστεράς, όμως δεν είναι παρά ο αρχηγός ενός γκρουπόσκουλου πολιτικών ατάκτων. Πρωθυπουργός μπορεί να κατάφερε να γίνει, ηγέτης όμως όχι. Ακόμα μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι όπως έλεγε και ο Ανδρέας, "η πρωθυπουργία δεν είναι συλλογικός θεσμός", είχε γράψει ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, στο Capital.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας εισέπραξε τα εύσημα από τον Τούρκο ομόλογό του, που σημαίνει ότι κατανόησαν πλήρως οι Τούρκοι πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να προβεί σε παραχωρήσεις: «Ευχαριστούμε τον Γιώργο για το θετικό του μήνυμα», απάντησε ο Τσαβούσογλου.

Οι ευχαριστίες προήλθαν από την δήλωση του κ. Γ. Κατρούγκαλου ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί όσον αφορά το θέμα της αξιοποίησης των υδρογαναθράκων στη νότιοανατολική Μεσόγειο:

«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας επίσης μήνυμα ότι «κανένα πρότζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό». «Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Το εντυπωσιακό είναι, ότι αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές». Κατ’ αρχάς, "λησμόνησε" ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας, άρα πώς αυτό το Δίκαιο της αναγνωρίζει δικαιώματα;

Κυρίως, όμως, όπως έγραψα και προχθές, κανείς δε προτίθεται να στερήσει από την Τουρκία όσων δικαιούται. Και συμφώνως προς πάγια ελληνική γραμμή, την οποία μέχρι πρότινος δεν είχε αρνηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Α. Τσίπρας, η Τουρκία έχει τον απόλυτο έλεγχο της δικής της ΑΟΖ, η οποία όμως με κανένα τρόπο δεν φτάνει στο βάθος της Μεσογείου, ούτε ασφαλώς εμπλέκεται με την ΑΟΖ της Κύπρου.

Το κοινό σημείο των ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, περιορίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας σε λίγα μίλια από τις ακτές της. Εκεί, είναι δικαίωμά της βεβαίως, να προβεί σε όποια εκμετάλλευση επιθυμεί. Αυτά που λέγουν όμως οι κ.κ. Κοτζιάς και Κατρούγκαλος, με την έγκριση μάλιστα του πρωθυπουργού, αφήνουν υπόνοιες ότι αναγνωρίζουμε πως η Τουρκία έχει δίκαιο όταν υποστηρίζει πως το Καστελόριζο δεν έχει αιγιαλίτιδα ζώνη. Μόνο σ’ αυτήν την περίπτωση η Τουρκία αποκτά δικαιώματα ΑΟΖ στην Μεσόγειο. Σε καμιά άλλη περίπτωση.

Αυτήν την παραχώρηση ετοιμαζόμαστε να κάνουμε; Όσο δεν διευκρινίζουν ο πρωθυπουργός και ο πρώην με τον νυν υπουργό Εξωτερικών, σε ποια σημεία της ανατολικής Μεσογείου έχει η Τουρκία δικαιώματα, θα μας "ζώνουν τα φίδια".
Ο Μακεδών