23 Μαρτίου 2019

«Εδώ δεν είναι Γερμανία, εδώ είναι Αλβανία»

Προ μερικών ημερών η πρέσβειρα της Γερμανίας στην Αλβανία, προέβη στην ακόλουθη δήλωση με αφορμή την πολιτική κατάσταση στη χώρα:

«Σεβόμαστε την απόφαση κάθε βουλευτή καθώς και των υποψηφίων...


... που ακολουθούν στις εκλογικές λίστες, για την παράδοση, αποδοχή ή άρνηση των εντολών. Ταυτόχρονα τονίζω ότι στη δημοκρατία, η Βουλή είναι ο κυριότερος χώρος διεξαγωγής της πολιτικής συζήτησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

»Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται και στο μέλλον με τη σημερινή δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση καθώς και με τους κατέχοντες των βουλευτικών εδρών στη Βουλή. Η Αλβανία βρίσκεται ενώπιον σημαντικών αποφάσεων της Ε.Ε ως προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

» Γι΄ αυτό δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, άλλωστε οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν πρέπει να συνεχιστούν και να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα ως προς τις πέντε προτεραιότητες. Χαιρετίζω το γεγονός ότι -μολονότι με αργούς ρυθμούς- η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη προχωρεί αδιάκοπα. Πρόκειται για μια επιτυχία, έναντι των μεταρρυθμίσεων δεν υπάρχει άλλη εκδοχή, είναι αναπόδραστη και μοναδική στην περιοχή.

» Σημασία έχει και το Συνταγματικό και το Ανώτατο Δικαστήριο, ως σημαντικά εργαλεία του κράτους δικαίου, να μπορεί να είναι σύντομα, ξανά λειτουργικά. Σ΄αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να προωθηθεί η διαδικασία συγκρότησης του SPAK. Αναμένουμε και άλλα βήματα προς τα εμπρός στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

» Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι σημαντικές για να πείσουν τους Αλβανούς, αλλά και τους ξένους επενδυτές, ότι η αλβανική Δικαιοσύνη διασφαλίζει νομική ασφάλεια (ασφάλεια δικαίου). Εκφράζουμε τη μεγάλη μας λύπη, για το γεγονός ότι παρά την καλή αρχικά συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η εκλογική μεταρρύθμιση μέχρι τώρα δεν έχει εγκριθεί.

» Η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΑΣΕ παραμένει σημαντικός παράγοντας για την κατάρτιση σταθερού εκλογικού συστήματος στην Αλβανία, το οποίο θα μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

«Εδώ δεν είναι Γερμανία, εδώ είναι Αλβανία»
Έντονη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρως, Λουάν Ράμα, που επίσης έχει αποχωρήσει από τη Βουλή. «Κατανοώ και δικαιολογώ την κα Πρέσβη της Γερμανίας», γράφει ο Λουάν Ράμα.

«Διότι η κα Πρέσβης δεν έχει ιδέα για την κατάσταση και την ποιότητα της Δημοκρατίας στην Αλβανία», τονίζει και συνεχίζει: «Όπου η βουλευτική πλειοψηφία αναδείχθηκε με εξαγορά ψήφων».

«Στη Γερμανία», συνεχίζει, «δεν μπορεί να συμβεί, η Εισαγγελία να διαθέτει φακέλους που επιβεβαιώνουν ότι οι εγκληματίες μιλούν για εξαγορά ψήφων, προκειμένου να αναδειχθούν βουλευτές υπέρ της κυβέρνησης και η κατάσταση να παραμένει η ίδια, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».

«Δεν γνωρίζω», συνεχίζει, «εάν κάποιος Καγκελάριος, να έχει συμπεριλάβει εγκληματίες στις λίστες βουλευτών του κόμματός του. Γνωρίζω όμως ότι στη Γερμανία, αντίθετα από την Αλβανία, λειτουργεί το Συνταγματικό Δικαστήριο. Έχω μια ερώτηση για την Πρέσβη», συνεχίζει. Μπορεί να υπάρχει Δημοκρατία σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει Δικαιοσύνη και δεν λειτουργούν Συνταγματικό και Ανώτατο Δικαστήριο;

» Η πρέσβης θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να σημειωθούν επιτυχίες στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, χωρίς την καταπολέμηση του εκλογικού οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς από τα οποία προέρχεται εκείνη την οποία η κα Πρέσβης στις δηλώσεις της, αποκαλεί “νομιμοποιημένη κατά δημοκρατικό τρόπο κυβέρνηση”».