6 Ιουνίου 2018

Κινεζικό μέλλον ναυτικού πολέμου: Σμήνος δεκάδων τηλ/ζόμενων σκαφών - ΒΙΝΤΕΟ

Ένα εντυπωσιακό βίντεο από την Νότια Κινεζική θάλασσα το οποίο καταγράφηκε τον περασμένο Μάιο επιβεβαιώνει την τεχνολογική ανάπτυξη της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας, αφού όπως φαίνεται [δείτε το βίντεο]...


... οι μηχανικοί της χώρας κατάφεραν να ελέγξουν ταυτοχρόνως με τηλεχειρισμό συνολικά 56 ταχύπλοα σκάφη.

Όπως φαίνεται στο βίντεο το σμήνος των κινεζικών τηλεχειριζόμενων σκαφών δεν ήταν οπλισμένα όμως η εταιρεία που κατασκεύασε αυτά τα σκάφη στο πρόσφατο παρελθόν είχε παρουσιάσει δημοσίως ένα οπλισμένο ταχύπλοο σκάφος.

Το σημαντικότερο συμπέρασμα από αυτή την επίδειξη είναι η δυνατότητα της Κίνας να ελέγχει εξ αποστάσεως πληθώρα ταχύπλοων σκαφών τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασύμμετρες απειλές για τους εχθρούς της χώρας. Ουσιαστικά οι Κινέζοι επιδιώκουν να αναπτύξουν τις κατάλληλες τεχνολογίες χαμηλού κόστους και τις κατάλληλες τακτικές που θα επιτρέψουν σε μια σχετικά υποδεέστερη στρατιωτική δύναμη να εκμεταλλευτεί τις μη αναμενόμενες αδυναμίες ενός πιο ισχυρού αντιπάλου.

Αν και το κόστος κατασκευής δεκάδων ταχύπλοων σκαφών είναι πολύ χαμηλό για ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες η έρευνα και η ανάπτυξη των κατάλληλων αλγορίθμων και του σύστημα δικτύωσης των σκαφών είναι μια δύσκολη και απαιτητική αποστολή.

Το αποτέλεσμα όμως της επίθεσης ενός τέτοιου σμήνους οπλισμένων σκαφών σε μεγάλα πολεμικά πλοία του αντιπάλου, μπορεί να είναι τόσο καταστροφικό, ώστε μια τέτοια προσπάθεια να αξίζει πραγματικά τον χρόνο και δέσμευση για την ανάπτυξη αυτών των σμηνών ταχύπλοων σκαφών.

Αν και οι κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν αποδείξει ότι κατέχουν πρωτοπόρα θέση στον τομέα των τηλεχειριζόμενων οχημάτων είτε αυτά είναι εναέρια ή σκάφη επιφανείας, οι Κινέζοι στρατιωτικοί φαίνεται να προτιμούν να δαπανήσουν τους πόρους του ετήσιου κρατικού εξοπλιστικού προγράμματος, στην ναυπήγηση μεγάλων πολεμικών πλοίων, την απόκτηση περισσότερων σύγχρονων μαχητικών και νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.

Πάντως η κινεζική βιομηχανία δεν πτοείται από την επιφυλακτικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, καθότι η εγχώρια πολιτική αγορά προσφέρει γόνιμο έδαφος για την περαιτέίρω ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα των τηλεχειριζόμενων οχημάτων (drones) εναέριου θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος που αργότερα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις Κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις. [defence-point]