5 Ιουνίου 2018

Σκοπιανό: Βράζει η Αθήνα, έτοιμα να εκραγούν τα Σκόπια για το όνομα

Οι σκελετοί βγήκαν από τη ντουλάπα προκαλώντας σοβαρές πολιτικές αναταράξεις και στις δύο χώρες

Όσο η συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων οδηγείται σε ναυάγιο, τόσο φουντώνει ο πολιτικός εμφύλιος...
... και στις δύο χώρες.

Η σφοδρή αντιπαράθεση, που πήρε πλέον δημόσιο χαρακτήρα με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις, του Νίκου Κοτζιά και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, είναι η μία πλευρά του νομίσματος.

Η άλλη είναι το ίδιο σκηνικό σύγκρουσης που καλλιεργείται και στην ΠΓΔΜ, με την κυβέρνηση Ζάεφ να πιέζεται ασφυκτικά από την αντιπολίτευση, η οποία ζητά ακόμη και εκλογές, παρά την φαινομενικά τουλάχιστον, κυριαρχία του σοσιαλιστικού κόμματος.

Στην Αθήνα άνοιξαν οι ντουλάπες και βγήκαν οι σκελετοί του «Μακεδονικού» καθώς ο Νίκος Κοτζιάς απείλησε ακόμη και με δημοσιοποίηση αρχείων της περιόδου όπου γινόταν η μεγάλη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό. Παράλληλα, το δριμύ κατηγορώ κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, εννοώντας τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά ιδιαίτερα αυτήν του Κώστα Καραμανλή, κινητοποίησε καραμανλικά, κι όχι μόνο στελέχη, που απάντησαν με σκληρή γλώσσα.

Επίθεση στην κυβέρνηση Καραμανλή
Ο υπουργός Εξωτερικών, πιεζόμενος από τις κατηγορίες περί «προδοσίας» με την παραχώρηση του ονόματος της «Μακεδονίας» πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας ότι έχει διαβάσει αρχεία – φωτιά που δείχνουν τη διαπραγμάτευση τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως είπε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποδεχθεί ακόμη και το όνομα Μακεδονία και χωρίς erga omnes. Μια κατηγορία ιδιαίτερα βαριά, κυρίως για την κυβέρνηση Καραμανλή όπου με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη είχε καταθέσει το βέτο στο ΝΑΤΟ το 2008.

Ο Γ. Κουμουτσάκος απάντησε λέγοντας ότι δεν έγινε ποτέ καμιά τέτοια διαπραγμάτευση καθώς αν είχε γίνει τώρα το θέμα θα είχε λυθεί. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Ν. Κοτζιά και την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύτηκαν το χειρότερο όνομα, τη «Δημοκρατία του Ιλιντεν», ενώ αποδέχονται την «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική εθνότητα».

Μάλιστα επικαλέστηκε και τον γλωσσολόγο, κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη ο οποίος, με αποκλειστική δήλωσή του στα nea.gr τονίζει ότι ουδέποτε υπήρξε αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας το 1977», όπως ο κ. Κοτζιάς ισχυρίστηκε.

Γενικώς το κλίμα στην Ελλάδα γύρω από το όνομα είναι άκρως συγκρουσιακό με κατηγορίες για «μακεδονομάχους» από τη μια και για «προδότες» από την άλλη. Κι όλα αυτά εν αναμονή των αυριανών συλλαλητηρίων σε πόλεις της Μακεδονίας από τα οποία η κυβέρνηση θέλει να δει την αντίδραση του κόσμου για να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της.

Χαμός και στα Σκόπια
Κι αν η Αθήνα βράζει για το «Μακεδονικό», τα Σκόπια είναι έτοιμα να εκραγούν. Μετά τη διαδήλωση των εθνικιστών το Σαββατοκύριακο, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας ασχολήθηκαν με το πόσο ογκώδης ήταν και αν έστειλε μηνύματα στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ΜΜΕ που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, η συγκέντρωση του VMRO δεν ξεπέρασε τις 15.000 άτομα ενώ εκτιμούν ότι δεν πρόκειται ένα τέτοιο συλλαλητήριο να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα κι ότι το κόμμα με επικεφαλής τον Μίτσκοσκι δεν μπορεί να γυρίσει σελίδα και να αφήσει πίσω το «φάντασμα του Γκρουέφσκι».

Αντίθετα, τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση κάνουν λόγο για συγκέντρωση 50-60 χιλιάδων ατόμων και για την αναγέννηση του δεξιού κόμματος του VMRO. Παράλληλα μιλούν για την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Ζάεφ κι ότι ο νέος Πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος πέντε μήνες μετά την εκλογή του από το συνέδριο του κόμματος έδειχνε «άτονο ηγετικό προφίλ», κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, τώρα… αναβαπτίστηκε.

Οι σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε, όπως «καταστρέφεται η χώρα, τρομοκρατία κατά πολιτικών αντιπάλων, οι πατριώτες μπαίνουν φυλακή και οι εγκληματίες κυκλοφορούν ελεύθεροι ή βρίσκονται στην εξουσία, έδειξε ότι θέλει να εκμεταλλευτεί το θέμα του ονόματος για να οδηγήσει την κυβέρνηση σε εκλογές.

Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν ενημερώνει τα κόμματα και ότι το VMRO-DPMNE ενημερώνεται για την πορεία της διαπραγμάτευσης από τα ΜΜΕ, κυρίως τα ελληνικά, τα οποία, όπως είπε, «αποτελούν ανεξάντλητη πηγή ενημέρωσης».

Σημείωσε ότι «η αξιοπρέπεια δεν έχει τιμή» και ότι λυπάται που «κάποιοι παίζουν με την υπομονή και την αξιοπρέπειά μας». Κατηγόρησε τον Ζάεφ για υπαναχωρήσεις, υποστηρίζοντας ότι είχε πει στο παρελθόν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή του συντάγματος και της ταυτότητας, ενώ τώρα λέει ότι δεν είναι το σύνταγμα που καθορίζει την ταυτότητα, «αν και στην πραγματικότητα είναι το ίδιο πράγμα».

Απαντώντας με τη σειρά του το κυβερνών SDSM έκανε λόγο για «μπλόφα» της αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές και κατηγόρησε το VMRO-DPMNE ότι συνεχίζει να υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών.

Ανέφερε ότι στη συνείδηση των πολιτών το VMRO-DPMNE είναι συνώνυμο του εγκλήματος, της διαφθοράς, της φτωχοποίησης και της απομάκρυνσης της χώρας από τις ευρωπαϊκές αξίες  Κατηγόρησε τον Μίτσκοσκι ότι «συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε ο Γκρούεφσκι».

Πρόκειται ασφαλώς και στη γειτονική χώρα για ένα συγκρουσιακό κλίμα που επίσης οι αναφορές οι οποίες γίνονται ταιριάζουν με της Ελλάδας, δηλαδή «προδότες, εθνικιστές» και άλλοι τέτοιοι ακραίοι χαρακτηρισμοί. 

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι και στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ εμφανίστηκαν φαντάσματα του παρελθόντος που προκαλούν αφενός πολιτικές ρήξεις κι αφετέρου βάζουν ισχυρά εμπόδια στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ενός προβλήματος που ταλανίζει τις δύο χώρες εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Βασίλης Σ. Κανέλλης, in.gr