Από τη στιγμή που τα Σκόπια συνορεύουν με την Ελλάδα και εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους από τη χώρα μας, θα περίμενε κανείς ότι θα είχαν γίνει εδώ και χρόνια κάποιες ενέργειες για την εισαγωγή...
... της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία του κράτους.
Κάθε σαββατοκύριακο πάμπολλοι Σκοπιανοί κατεβαίνουν στη Μακεδονία, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, για τα ψώνια ή τη βόλτα τους. Επίσης, η μόνη τους αξιοπρεπής διέξοδός για διακοπές στη θάλασσα είναι η Ελλάδα. Οι Σκοπιανοί έχουν άπειρους λόγους να γνωρίζουν ελληνικά.
Βεβαίως αυτά είναι «ψιλά» γράμματα για το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, που δεν φημίζεται για τα εθνικά του αντανακλαστικά. Άμα ήταν να διδάξουμε τα τούρκικα σε τίποτα Έλληνες μουσουλμάνους που ξέφυγαν από τον εκτουρκισμό, το υπουργείο και ο Γαβρόγλου ήδη θα είχε φροντίσει για το ζήτημα.
Μπορεί λοιπόν η χώρα μας να υστερεί (και σε μεγάλο βαθμό να αδιαφορεί) στην προώθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, αυτό όμως δεν συμβαίνει με άλλες χώρες, οι οποίες αν και δεν συνορεύουν με τα Σκόπια, ούτε καν τα… πλησιάζουν, φροντίζουν η γλώσσα τους να διδάσκεται στα σχολεία της μικρής περίκλειστης χώρας.
Στα σχολεία στα Σκόπια διδάσκονται υποχρεωτικά ως ξένη γλώσσα τα αγγλικά. Ως δεύτερη ξένη γλώσσα προαιρετικά οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν τα γερμανικά και τα γαλλικά. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα σχολεία της ΠΓΔΜ θα εισαχθεί και η προαιρετική διδασκαλία των ιταλικών.
Υπερδραστήριος στη διάδοση της ιταλικής γλώσσας στα Σκόπια είναι και ο Ιταλός πρεσβευτής στη χώρα Κάρλο Ρομέο. Στα Σκόπια λειτουργούν κάποια φροντιστήρια εκμάθησης της ελληνικής, ιδιαίτερα στο Μοναστήρι, αλλά πρόκειται για ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Πριν από έναν αιώνα η κυρίαρχη γλώσσα της εκπαίδευσης σε εκείνη την περιοχή ήταν τα ελληνικά.