«Θέμα ημερών είναι το τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ», διαβεβαιώνουν άτομα που έχουν εμπλακεί στη διαπραγμάτευση και από την Αθήνα και από τα Σκόπια.
... της ΠΓΔΜ εξαντλεί τα χρονικά περιθώρια, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες έχει δεχτεί πιέσεις. Αποκορύφωμα είναι το «τελεσίγραφο» του δυτικού παράγοντα που καλεί την ηγεσία των Σκοπίων να έχει απαντήσει έως τις 9 Ιουνίου για το εάν δέχεται ή όχι την συμφωνία.
Όπως είπε και ο Νίκος Κοτζιάς στην προχθεσινή του συνέντευξη, τα ονόματα που έχουν απομείνει στο τραπέζι είναι τρία: Βόρεια, Άνω και Νέα Μακεδονία. Η Αθήνα θα δεχόταν με την ίδια ικανοποίηση και τα τρία, σε περίπτωση που ικανοποιηθεί ο όρος erga omnes και κατ’ επέκταση η συνταγματική αναθεώρηση. Σε αντάλλαγμα τα Σκόπια διατηρούν το όνομα «μακεδονική» για τη γλώσσα και την εθνότητα.
Όποτε, όμως, και να πραγματοποιηθεί το τηλεφώνημα, ο Ζόραν Ζάεφ έχει δεσμευτεί να αποκαλύψει στους πολίτες του το περιεχόμενο της συνομιλίας. Επιπλέον, διαμηνύει πως η διαδικασία βρίσκεται στο τέλος και ότι θα είναι επιτυχημένη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αρτάν Γκρούμπι, ο οποίος υποστήριξε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια είναι θέμα ημερών. Δεν είναι πάντως μυστικό πως παρά τη βούληση του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ιδιαίτερα έντονες δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας του.
Στο μεταξύ, κλυδωνισμοί πλήττουν και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, όπου εγκαλεί τη ΝΔ για τη διαχρονική στάση της στο Σκοπιανό. Αυτές αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα για εκατέρωθεν επιθέσεις και αιχμηρές ανακοινώσεις. Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποδεχθεί το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια», κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.
Σήμερα Τετάρτη, όμως, τον πρώτο λόγο δεν έχουν κυβερνητικά στελέχη και πολιτικοί, αλλά ο απλός κόσμος. Επί ποδός βρίσκεται σχεδόν στο σύνολό της η Μακεδονία και όχι μόνο. Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδάς, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, αλλά και Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδος, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα είναι οι βασικές από τις 25 πόλεις όπου θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια.