Με τη βοήθεια μουσουλμάνων κληρικών που κηρύσσουν τη Σαρία
Ο απολυταρχικός ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ ξεκίνησε μια εκστρατεία για την επανένωση των διαζευγμένων ζευγαριών, με τη συμμετοχή...
... μουσουλμάνων κληρικών που κηρύσσουν το νόμο της Σαρία.
Μία επιτροπή που ορίστηκε από τον Καντίροφ ισχυρίζεται ότι επανένωσε 948 ζευγάρια σε έξι εβδομάδες. Έχει υποστηρίξει την υιοθέτηση του συντηρητικού Ισλάμ στη δημοκρατία του Ρωσικού Καυκάσου. Ωστόσο, μερικές πρώην σύζυγοι παραπονέθηκαν για άδικη πίεση προς επανένωση. Μια γυναίκα χαρακτήρισε την πρωτοβουλία "βίαιη".
Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι ένας άντρας θα μπορούσε να έχει δύο συζύγους αν αυτό ωφελούσε από τα παιδιά. Ο Rasul Uspanov, γραμματέας της τσετσενικής έδρας για την εναρμόνιση των συζυγικών και οικογενειακών σχέσεων, δήλωσε ότι υπήρχαν περιπτώσεις όπου, μετά το διαζύγιο, τα παιδιά ζούσαν με τον πατέρα τους, ο οποίος είχε ξαναπαντρευτεί.
«Μετά τη δουλειά της επιτροπής μας, πήρε την πρώτη σύζυγό του πίσω και τώρα ζει με δύο συζύγους, γιατί σύμφωνα με το Ισλάμ ένας άνδρας μπορεί να έχει τέσσερις συζύγους», είπε. Οι άντρες κάτω από αυτές τις συνθήκες «καταλαβαίνουν ότι είναι καλύτερο για τη μητέρα να ζει με τα παιδιά της, αντί να παρακολουθεί από το περιθώριο και να υποφέρει", είπε.
Αλλά μια γυναίκα που ονομάζεται Bariyat, ανέφερε στο ρωσικό BBC, ότι είχε διαζευχθεί για 12 χρόνια και «αν η επιτροπή με πλησιάσει θα αρνηθώ». «Είναι βία κατά των ανθρώπων», δήλωσε η Bariyat, η οποία ζει στην πρωτεύουσα Grozny. «Εάν ένα ζευγάρι είχε πάρει διαζύγιο, πιθανότατα ήταν μια οριστική απόφαση». Σημείωσε ότι μερικές φορές στην Τσετσενία, τα ζευγάρια παντρεύτηκαν χωρίς να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, αλλά βάσει συστάσεων. «Παντρεύτηκαν αλλά δεν ταίριαζαν, γι 'αυτό γιατί να τους αναγκάσουν να επανενωθούν;» ρώτησε.
Ένας άλλος κάτοικος του Grozny, που ονομάζεται Zarema, είπε ότι η πίεση προήλθε απευθείας από τον Ραμζάν Καντίροφ. «Εάν αρνηθείτε, αυτό σημαίνει ότι πηγαίνετε όχι μόνο ενάντια στη θρησκεία και τα έθιμα, αλλά και ενάντια στο θέλημά του. Είναι σαφές ότι, όταν πιέζεστε από όλες τις πλευρές, πρέπει να συμφωνείτε».
Όταν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία τον Ιούλιο, ο Καντίροφ δήλωσε ότι τα παιδιά από χωρισμένους γονείς είναι πιθανότερο να προσεγγιστούν από εξτρεμιστές. "Οι κληρικοί, οι αρχηγοί των χωριών και των επαρχιών, οι αρχηγοί των αστυνομικών πρέπει να ανακαλύψουν γιατί παίρνουν διαζύγιο οι άνθρωποι. Πρέπει να τους διαβάσουμε [θρησκευτικά] μαθήματα, να διδάξουμε, να βοηθήσουμε, να εργαστούμε σε αυτό το ζήτημα».
Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις δυνάμεις ασφαλείας του Καντίροφ για σοβαρές καταχρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής και των βασανιστηρίων των αντιπάλων. Νωρίτερα φέτος κατηγορήθηκαν για τη σύλληψη ομοφυλόφιλων ή φερόμενων ομοφυλόφιλων και το βασανισμό τους. Οι Τσετσένοι αξιωματούχοι το αρνήθηκαν και κάποιοι απλώς αρνήθηκαν την ύπαρξη ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία.
Φανατικά πιστός στον ρωσικό πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Καντίροφ έχει συντρίψει την αντιπολίτευση στην Τσετσενία, αφού τα ρωσικά και τα τοπικά στρατεύματα διέκοψαν μια αυτονομιστική εξέγερση. Ένας από την ομάδα οικογενειακής επανένωσης του Καντίροφ, ο Rustam Abazov, επέμεινε ότι «δεν υπάρχουν αναγκαστικές επανενώσεις, επειδή ζούμε σε μια πολιτισμένη κοινωνία».