25 Αυγούστου 2017

Στο Κουρδιστάν ο Τούρκος ΥΠΕΞ για να παρακαλέσει για αναβολή του δημοψηφίσματος!

"Κούφιες" οι απειλές Ερντογάν εναντίον των Κούρδων για επέμβαση

Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση που αποδεικνύει την δεινή θέση της Τουρκίας στο περιφερειακό σκηνικό προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών...


... Μεβλούτ Τσαβούσογλου με μία επίσκεψη-"αστραπή" στα κουρδικά εδάφη όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί εν όψει του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας τον Σεπτέμβριο.

Στη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου ανέφερε στον Μπαρζανί ότι το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου που θα διεξαχθεί στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, ίσως να προκαλέσει προβλήματα και πρόσθεσε πως η Τουρκία μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ Κούρδων και Βαγδάτης για την επίλυση των όποιων προβλημάτων έχουν ανακύψει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Κούρδων έδωσε μία "πληρωμένη" απάντηση στον Τούρκο υπουργό αναφέροντας ότι δεν υπάρχει πια νόημα διαπραγματεύσεων που δεκαετίες τώρα γίνονται τόσο με την Άγκυρα, όσο και με την Βαγδάτη, χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για τους Κούρδους.

Τόνισε επίσης ότι ο κουρδικός λαός έχει υποστεί πολλές διώξεις, ορισμένες από τις οποίες αγγίζουν το καθεστώς γενοκτονίας, υπενθυμίζοντας ακόμα και την χρήση χημικών όπλων εναντίον άμαχων πληθυσμών. Ανέφερε ότι ακόμα και μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ το 2003, οι Κούρδοι βρέθηκαν εκτός πλαισίου διακυβέρνησης και ισονομίας, παρά το γεγονός ότι αριθμούν κάποια εκατομμύρια.

Συνεπώς, ο Μπαρζάνι δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά, ωστόσο διαβεβαίωσε τον Τσαβούσογλου πως δεν θα έχει κανένα αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια εξουδετέρωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας έρχεται μία μόλις μέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζιμ Μάτις, στην Τουρκία, όπου ο Ερντογάν ανέφερε στον Αμερικανό υπουργό ότι η Τουρκία έχει ενοχληθεί από την υποστήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κύρια συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.