Ενέργειες να κατοχυρωθεί η 9η Φεβρουαρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
... την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην ομογένεια, συζήτησαν ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Κώστας Καδής και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ.
Ο Έλληνας υφυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον αριθμό των ξένων Πανεπιστημίων που έχουν έδρες ελληνικών σπουδών, είπε πως αυτά είναι πάρα πολλά και πρόσθεσε ότι αρχίζει η διασύνδεση. Ο κ. Κουίκ έφερε ως παράδειγμα το δημόσιο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά, όπου η έδρα ελληνικών σπουδών, που επιχορηγείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι στα χέρια του καθηγητή δρ. Ανδρέα Γερολυμάτου, Κεφαλλονίτη, μεγαλωμένου στο Μόντρεαλ.
Σημείωσε ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά και η συγκεκριμένη έδρα είναι διασυνδεδεμένη με μερικές δεκάδες άλλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. «Αυτή τη στιγμή μόνο οι Κινέζοι φοιτητές είναι τρεις χιλιάδες και μέσω της διαδικτυακής ψηφιακής πλατφόρμας μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα από το Βανκούβερ σε πανεπιστημιακό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Κουίκ.
Επίσης, δήλωσε ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ενεργεί προς τον ΟΗΕ και την ΟΥΝΕΣΚΟ, ώστε να κατοχυρωθεί η 9η Φεβρουαρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Ο κ. Κουίκ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασπάζεται την ιδέα και συστρατεύεται με την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο υφυπουργός είπε ότι, κατέχοντας την αρμοδιότητα για τα θέματα της Διασποράς και σε συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και τον αρμόδιο για την παιδεία των αποδήμων υφυπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Ζουράρη, συζήτησε με τον κ. Καδή ορισμένα ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο κοινής διαχείρισης.
«Στόχος είναι να μπορέσουμε με κοινά προγράμματα να διαφυλάξουμε όσο γίνεται πιο ψηλά τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια και κυρίως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, όπου πλέον οι απόδημοι είναι στην τέταρτη και πέμπτη γενιά και τη χάνουμε σιγά - σιγά τη γλώσσα» επεσήμανε.
Ο Κύπριος υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, είπε ότι εξετάστηκαν τρόποι συνεργασίας της ελλαδικής και της κυπριακής πλευράς με στόχο να ενώσουν δυνάμεις για την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας στους ομογενείς, που τώρα φθάνουν στην τέταρτη γενιά. Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν πάρα πολύ συγκεκριμένες ιδέες για τις ενέργειες, που θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως η συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας στα θέματα Παιδείας είναι δεδομένη και πρόσθεσε ότι ευχαρίστησε τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα με την προσωπική εμπλοκή του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, στην επίλυση προβλημάτων, που αντιμετώπιζαν Κύπριοι φοιτητές. Η συνεργασία, πρόσθεσε, αναβαθμίζεται συνεχώς και θα παρακολουθούνται από κοινού τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.