22 Ιουνίου 2017

Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «έριξαν» τον πρωθυπουργό

Στη Ρουμανία διώχνουν τον ανίκανο πρωθυπουργό οι... βουλευτές του!

Πολιτικές εξελίξεις υπάρχουν στη Ρουμανία αφού έπεσε η κυβέρνηση της χώρας. Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις απέπεμψε τον πρωθυπουργό...
... της χώρας, τον σοσιαλδημοκράτη Σορίν Γκριντεάνου, έξι περίπου μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, (ανέλαβε στις 4 Ιανουαρίου), αφότου κατατέθηκε πρότασης μομφής στο κοινοβούλιο από το ίδιο του το κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, την οποία υπερψήφισαν 241 βουλευτές έναντι 10.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε λόγω της διαφωνίας με την προώθηση μέτρων που δίνουν μεγαλύτερα δικαιώματα στην ουγγρική μειονότητα της χώρας. Η απόφαση του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του κυβερνητικού του εταίρου, του Συνασπισμού Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) είναι πρωτοφανής ακόμη και για τα δεδομένα της Ρουμανίας.

Η κεντροδεξιά, μειονοτική Δημοκρατική Συμμαχία Ούγγρων στη Ρουμανία στήριζε χωρίς να συμμετέχει τη συμμαχική κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με την κεντροδεξιά Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στο κοινοβούλιο. Ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός κατηγορείται επίσης από την ηγεσία του κόμματός του ότι δεν πέτυχε τη βελτίωση των σχέσεων της Ρουμανίας με τη Ρωσία.