3 Ιουνίου 2013

Το θέμα με την Βούλτεψη είναι η εικόνα της πολιτικής ζωής

Ο καθένας μας, την «δημοκρατία» την θέλει για τους άλλους

Πολλές φορές καταδικάσαμε κάθε ενέργεια που είναι αντίθετη προς τους κανόνες που θέτει η οργανωμένη πολιτεία, από όποιους κι αν προέρχονται. Και η συμπεριφορά τής βουλευτή Σοφίας Βούλτεψη, δεν μπορεί...


... να μας αφήσει αδιάφορους.

Όπως είναι γνωστό, η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, κατά την είσοδό της στη Βουλή, ενώ πέρασε τη μαγνητική πύλη, στη συνέχεια αρνήθηκε να παραδώσει την τσάντα της, προκειμένου να περάσει από τον ειδικό έλεγχο.

Στην παρατήρηση του αστυνομικού -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ότι πρέπει να το κάνει σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ισχύουν στη Βουλή, η κ. Βούλτεψη αρνήθηκε και πάλι λέγοντας χαρακτηριστικά "να ξεϊσχύσουν".

Μαγκιά της δηλαδή. Οι κανόνες είναι για τους άλλους. Όχι για τους μάγκες. Η δε δικαιολογία που πρόβαλε ότι αφού δεν έχει άδεια οπλοφορίας, άρα δεν έχει και όπλο, είναι τουλάχιστον για τους ψηφοφόρους της του νηπιαγωγείου. Όχι για σοβαρούς ανθρώπους.

Σε τι θα πρόσβαλε δηλαδή την μεγαλειότητά της το γεγονός ότι θα υπάκουε σε θεσμοθετημένους κανόνες, που η ίδια αποδέχθηκε (αλλά για άλλους). Ο Σωκράτης πέθανε εν γνώσει του ότι η απόφαση είναι άδικη, αλλά είπε στους μαθητές του πως δεν μπορεί να δραπετεύσει, επειδή θα έδινε το κακό παράδειγμα πολίτη που δεν υπακούσει στους νόμους.

Αυτό πήραν και οι Ρωμαίοι και στη συνέχεια είναι γνωστό από το ρωμαϊκό δίκαιο «κακός νόμος, αλλά νόμος». Τον κακό νόμο φροντίζεις να τον αλλάξεις. Αλλά στο δημοκρατικό πολίτευμα, ώσπου να τον αλλάξεις, τον εφαρμόζεις.


Δεν ξεχνάμε βέβαια και την ύβρη της σε συνάδελφό της μέσα στην Βουλή» άι σιχτίρ τσόκαρο…».