21 Ιανουαρίου 2013

Τα «ρετιρέ» δεν θέλουν να αποχωριστούν τα προνόμιά τους


Θα πρέπει δυστυχώς, να επαναλαμβάνω τακτικά τον τίτλο ενός παλαιότερου σημειώματος: «δεν θα σωθούμε, γιατί δεν θέλουμε». Αναζητώ απεγνωσμένα ψήγματα -μόνον- αλλαγής της συμπεριφοράς μας, και τα βρίσκω εκεί που η ανάγκη (οι ανυποχώρητες απαιτήσεις της Τρόικας, δηλαδή) μας...


... υποχρεώνει. Χωρίς να σημαίνει φυσικά, ότι οι αλλαγές είναι πάντα θετικές.


Η αποκάλυψη του διευθυντή επικοινωνίας της ΔΕΗ, σε συνέντευξή του στο «Mega», ομολογώ ότι με συγκλόνισε, παρά το ότι έχω πει, πως τα έχω δει όλα, και δεν με εκπλήσσει πλέον ο,τιδήποτε καινούργιο εμφανισθεί. Και όμως αιφνιδιάστηκα, επειδή πίστεψα -λάθος μου- ότι έχουμε απαλλαχτεί από τα ημαρτημένα, τουλάχιστον όσον αφορά τα προκλητικά προνόμια.

Ο κύριος διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ αποκάλυψε ότι εξακολουθεί να ισχύει το παλαιό καθεστώς και ο κάθε εργαζόμενος στη ΔΕΗ (και ο ίδιος!) πληρώνει για κατανάλωση ρεύματος… 22 ευρώ τον μήνα, ανεξάρτητα από τα κιλοβάτ που καταναλώνει.

Ενώ δηλαδή ο άνεργος ή εξαθλιωμένος Έλληνας πληρώνει με χρυσάφι το ηλεκτρικό ρεύμα, και καλείται από τούδε να πληρώνει ακόμη περισσότερα, κι ενώ υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν το επίσης πανάκριβο πετρέλαιο για να ζεσταθούν, υπάρχουν εργαζόμενοι που μπορούν να έχουν στο φουλ ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι τους.

Βέβαια, ο κύριος διευθυντής φρόντισε να απαλύνει τις δυσμενέστατες εντυπώσεις που δημιουργούνται, λέγοντας ότι πλέον, με νέο νόμο, τα 22 αυτά ευρώ τον μήνα θεωρούνται από το κράτος εισόδημα και… φορολογούνται!

Θέλω να υπενθυμίσω κάποια πράγματα, που γράφηκαν σ’ αυτήν τη στήλη. Κατ’ αρχήν, ότι είμαστε όλοι «αγανακτισμένοι», αλλά όχι για τον ίδιο λόγο. Εγώ είμαι αγανακτισμένος από τα προκλητικά προνόμια, που αποκτήθηκαν με εκβιαστικό τρόπο (αποφυγή απεργιών), ενώ ο διπλανός μου είναι αγανακτισμένος, επειδή πρέπει να του στερήσουν αυτά τα προνόμια.

Αυτό δεν οδηγεί σε ενότητα, για κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Απεναντίας, οδηγεί σε κοινωνικές συγκρούσεις. Όχι των «μη εχόντων» κατά των «κατεχόντων», δεν είναι ταξική η σύγκρουση, αλλά μεταξύ των «κορόιδων» και των «βολεμένων».

Δεν μιλώ καν για απώλεια συναίσθησης κοινωνικής αλληλεγγύης. Κάνω όμως λόγο, για την προκλητική αδιαφορία κυβερνητικών παραγόντων να φέρουν σε ισορροπία την κατάσταση. Ο καθένας για τη συντεχνία του. Και ο καθένας για τον εαυτό του. Και οι κυβερνητικοί να ομφαλοσκοπούν.

Για την ιστορία, να μου επιτραπεί να επαναδημοσιεύσω τα δέκα πιο προκλητικά επιδόματα των ΔΕΚΟ και του δημοσίου, που μας είπαν ότι καταργούνται, αλλά κι αυτό είναι πλέον συζητήσιμο.
1.- Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (ΟΤΕ) 690/μήνα - 420 άτομα
2.- Επίδομα πλυσίματος χεριών (ΟΣΕ) 420/μήνα - 1.987 άτομα
3.- Επίδομα προπέλας (Λιμενικό) 840/μήνα - 653 άτομα
4.- Επίδομα κεραίας (ΗΣΑΠ) 1.120/μηνα - 329 άτομα
5.- Μεταφοράς φακέλου (Δημόσιο) 290/μήνα - 6.800 άτομα
6.- Επίδομα παραλαβής-παράδοσης λεωφορείων 450/μήνα - 1.100 άτομα
7.- Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ) 310/μήνα - 1.790 άτομα
8.- Επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων (Υπουργείο Δικαιοσύνης) 595/μήνα
9.- Επίδομα Φαξ (ΔΕΗ) 870/μήνα - 657 άτομα
10.- Ετήσιο επίδομα χρήσης του κυλικείου, (παρότι η χρήση των εστιατορίων των εγκαταστάσεων είναι δωρεάν (Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων) 120/μήνα - όλο το προσωπικό

Εκείνο που δεν ελέγχεται, είναι πόσες από τις υπερωρίες είναι πλασματικές στις ΔΕΚΟ. Μήπως υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνουν στο ύψος του μισθού (αν κάποιος ενδιαφερθεί, να του προσκομίσω στοιχεία).
Ο Μακεδών