Η οξεία, σε όλον τον κόσμο, αντιπαράθεση με τον ισλαμικό εξτρεμισμό, δεν πρέπει να συγκαλύπτεται από το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν πρόκειται για ιδεολογική αντιπαράθεση, αλλά για αντιπαράθεση συμφερόντων στον ορυκτό πλούτο.
Πιθανώς εξαίρεση δεν...
... αποτελεί και η ένταξη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στον αγώνα κατά των ισλαμιστών στο Μάλι, σημειώνει χαρακτηριστικά η ρωσική «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα».
Εξάλλου, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» διερωτάται ποια είναι τα συμφέροντα για τα οποία επιδιώκει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στέλνει ολοένα και περισσότερα στρατεύματα στην κρίση της περιοχής της Δυτικής Αφρικής.
Είναι γνωστό ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το Μάλι φαινόταν στη Δύση ως παράδειγμα μιας αφρικανικής δημοκρατίας, μέχρι που ήρθε το στρατιωτικό πραξικόπημα τον περασμένο Μάρτιο.
Η επίσημη δικαιολογία για την εμφάνιση του πραξικοπήματος και η ανατροπή του προέδρου, ήταν ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει την ενεργοποίηση των ανταρτών Τουαρέγκ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Στις αρχές Απριλίου του 2012, οι Τουαρέγκ ανακοίνωσαν ότι κατέστησαν το έδαφος τους ανεξάρτητο από το Μάλι. Αλλά απέτυχαν να κρατήσουν την εξουσία στα χέρια τους και τώρα αυτό το κατάφεραν οι ισλαμιστές, γράφει το δημοσίευμα. (echedoros)