19 Ιουλίου 2019

Θέμα χρόνου να πάψουν να πετούν τα τουρκικά F-16

Θα τους «κόψουν» τα ανταλλακτικά

Βάσει όλων των ενδείξεων και πληροφοριών, τεράστιο πρόβλημα διαθεσιμότητας θα αντιμετωπίσουν τα F-16 της Τουρκίας μετά τον αποκλεισμό...


... της Άγκυρας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Σύμφωνα με πηγές του Αμερικανικού Πενταγώνου, είναι θέμα χρόνου να δοθεί εντολή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην κατασκευάστρια εταιρεία, ώστε να πάψει τη ροή ανταλλακτικών των F-16 προς την Τουρκία. Σημειώνεται πως η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 239 F-16 όλων των εκδόσεων, εκ των οποίων βέβαια ήδη τα περισσότερα είναι καθηλωμένα λόγω έλλειψης πιλότων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ισραηλινών αναλυτών, ακόμη κι αν εφαρμοστεί και αυτή η πλευρά των κυρώσεων, ένας σεβαστός αριθμός των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών θα συνεχίσει να πετάει, καθώς οι υπεύθυνοι της αεροπορίας στη γειτονική χώρα θα προχωρήσουν σε «κανιβαλισμό» των καθηλωμένων F-16.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την H.Res.372 του Αμερικανικού Κογκρέσου, η πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που αυτή προχωρήσει στην απόκτηση των S-400 θα επηρεάσει επίσης συστήματα όπως τα ελικόπτερα Σινούκ και Μπλακχωκ καθώς επίσης τα μαχητικά F-16.

Είναι χαρακτηριστικό πως -σύμφωνα με την Yeni Safak- ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι τουρκικές εταιρείες που ζημιώνονται από την υπόθεση των F-35 θα αξιολογήσουν τις οικονομικές απώλειες και το πως θα αποζημιωθούν.

Όμως, αυτό που αξίζει να τονιστεί, είναι πως τόνισε πως η Τουρκία δεν θα εισάγει ξένο αμυντικό υλικό από τώρα, εκτός και αν είναι απόλυτα αναγκαίο. Με αυτήν την απόφαση πολλά από τα project της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας αναμένεται να πληγούν.