2 Ιουλίου 2019

Ο Μπορίσοφ δεν βλέπει τα Σκόπια να αρχίζουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι η "Βόρειος Μακεδονία" και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν θα μπορέσουν να διαπραγματευθούν με την ΕΕ στο εγγύς μέλλον.

Η απαισιοδοξία του προήλθε...


... από την υποψήφια της Βουλγαρίας Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα, που βγήκε εκτός  των υποψηφιοτήτων για τη θέση της Φεντερίκα Μογκερίνι, της Υπάτου Εκπροσώπου για την εξωτερική Πολιτική της ΕΕ.

Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι αυτή η εξέλιξη είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσει  τις χώρες της περιοχής και ότι η Βουλγαρία δεν επιθυμεί να κατηγορηθεί ότι εμποδίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η τηλεόραση ‘Αλφα των Σκοπίων. «Είναι πολύ πιθανόν να μη προσκληθούν οι χώρες  των Δυτικών Βαλκανίων. Και τότε –οι Κοσοβάροι, οι Αλβανοί, οι "Μακεδόνες", οι Σέρβοι … θα πουν ότι λόγω των Βουλγάρων δεν έλαβαν πρόσκληση», δήλωσε ο Μπορίσοφ στις Βρυξέλλες.

Πριν από το τέλος της εβδομάδας, η διάσκεψη κορυφής της ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, θα διεξαχθεί στο Πόζναν της Πολωνίας, ως μέρος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος, η οποία θα παραστεί στη διάσκεψη κορυφής, επανέλαβε ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έχει ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος πέτρες. «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η σύνοδος κορυφής στο Πόζναν θα συμβεί κάτι άλλο εκτός από την επανάληψη της απλής δέσμευσης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής μας», σημειώνει το δημοσίευμα των Σκοπίων.
[πηγές: kurir, βαλκανικό περισκόπιο]