10 Ιουλίου 2019

Δικαίωση του Κούρδου ηγέτη στο ΕΔΑΔ

O Ντεμιρτάς που επί 3 σχεδόν χρόνια είναι έγκλειστος στις κλειστές φυλακές τύπου F στην Αδριανούπολη, είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) υποστηρίζοντας πως με την καταδίκη του...


... το 2010, η Τουρκία παραβίασε τα σχετικά με την ελευθερία έκφρασης και σκέψης της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Ντεμιρτάς το 2006 όταν ήταν πρόεδρος στο παράρτημα Ντιγιαρμπακίρ στην Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετέχοντας τηλεφωνικά σε μια τηλεοπτική εκπομπή, εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με τον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν και για το κουρδικό θέμα. Ακολούθως του ασκήθηκε δίωξη για "διενέργεια προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης".

Δικαστήριο του Ντιγιαρμπακίρ που τελείωσε το 2010, τιμώρησε τον Ντεμιρτάς σε 10 έτη φυλάκισης, αποφασίζοντας όμως την αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Αποφασίστηκε τότε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Ντεμιρτάς.

Το ΕΔΑΔ έχει δηλώσει "Αποφυλακίστε τον"
Το ΕΔΑΔ με απόφαση που πήρε πέρσι τον Νοέμβριο σχετικά με τον ηγέτη του HDP Σελαχαττίν Ντεμιρτάς, έκρινε πως η Τουρκία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζήτησε την αποφυλάκιση του. Αργότερα το ΕΔΑΔ έκανε δεκτή έφεση για αυτή την απόφαση και αποφασίστηκε η υπόθεση να εκδικαστεί από το Μεγάλο Τμήμα που αποτελείται από 17 δικαστές.
[πηγές: artigercek, tourkikanea]