18 Ιουλίου 2019

Ρισκάρει με κενά ασφάλειας στα γεωτρύπανα ο Ερντογάν

Ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, των ίδιων των γεωτρύπανών της και του προσωπικού τους, της ναυσιπλοΐας αλλά και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δεν τηρεί η Τουρκία στην προσπάθειά της να πετύχει τους σκοπούς της...


... σε σχέση με την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος Κύπρου", από τη μία η Τουρκία συνεχίζει και εντείνει τις απειλές σε σχέση με τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο τα νομικά και διπλωματικά μέτρα κατά των παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας συνεχίζουν να προκαλούν πολλαπλά προβλήματα στα δύο τουρκικά γεωτρύπανα, το Fatih και το Yavuz, περιλαμβανομένων και σοβαρών προβλημάτων και βασικών ελλείψεων στον τομέα ασφάλειας.

Το τελευταίο 24ωρο, παραβιάζοντας στοιχειώδεις απαιτήσεις ασφάλειας της ναυσιπλοΐας αλλά και του προσωπικού των δύο γεωτρύπανων, τόσο το Fatih όσο και το Yavuz επιχειρούν χωρίς κανένα πλοίο υπεράκτιας υποστήριξης κοντά τους.

Η ελάχιστη απαίτηση για ένα τουλάχιστον πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων, με εξοπλισμό πυρόσβεσης κοντά στο κάθε γεωτρύπανο, είναι στοιχειώδης απαίτηση ασφάλειας για άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση ατυχήματος και πυρκαγιάς.

Επίσης, είναι απόλυτα αναγκαία η παρουσία τέτοιου σκάφους για τη χρήση των υποβρύχιων ρομπότ όποτε χρειαστεί για εξέταση ή ενέργειες σε σχέση με την ίδια τη γεώτρηση. Ακόμα, κύριο ρόλο έχουν αδιάλειπτα τέτοια σκάφη για αποτροπή εισόδου στην αυστηρά απαγορευμένη ζώνη ακτίνας 500 μέτρων από το γεωτρύπανο.

Το Yavuz, νότια του Απόστολου Αντρέα, παραμένει για μέρες χωρίς τέτοιο πλοίο υποστήριξης, ενώ από χθες χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη παραμένει και το Fatih, δυτικά της Πάφου.

Αιτία είναι το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, μετά την άρνηση όλων των ξένων εταιρειών που συνεργάζεται για πλοία υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, για συμμετοχή σε παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. [capital]